Bartın ili sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite sıklığı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma; sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve obezite sıklık durumlarını karşılaştırmalı olarak incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; 2012-2013 eğitim öğretim yılında Bartın ilinde sağlık meslek lisesinde ve genel liselerde öğrenim gören toplam 586 öğrenciye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS 21.0 istatistik paket programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırmada başlıca ulaşılan sonuçlar şunlardır: Sağlık meslek lisesi ve genel lise öğrencilerinde obezite sıklığı açısından anlamlı bir farklılık olmadığı, Sağlık meslek lisesi ve genel liselere giden öğrencilerin yiyecekleri yemek şekli, gün içinde yemek yeme alışkanlıkları, öğünlerde tükettikleri ekmek dilimi, bir günde yedikleri öğün sayısı açısından birbirlerine benzerlik gösterdikleri belirlenmiştir. Sağlık meslek lisesine giden öğrencilerinin öğün atlama durumları genel lise öğrencilerine göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Ayrıca; genel lise ve sağlık meslek lisesi öğrencilerinin genel olarak beslenme alışkanlıkları birbirlerine benzerlik gösterirken, nadiren dana eti, koyun eti ve bunlardan yapılmış salam, sucuk, sosis vb. tüketme alışkanlığı ve hamburger, patates kızartması, döner gibi dışarıda satılan menülerden yeme alışkanlığı, genel lise öğrencilerinde sağlık meslek lisesi öğrencilerine göre daha fazladır. This research was carried out to comparatively investigate the eating habits and the prevalence of obesity between the students of the vocational high school of health and the general high school. A questionnaire was prepared in this purpose and was administered to a total of 586 high school students studying in the vocational high school of health and general high schools in 2012-2013 academic year in Bartın.The data obtained from the survey were assessed using SPSS 22.0 statistical software package on the computer.The main conclusions reached in the study are as follows: There are no significant differences in obesity prevalence between the students of the vocational high school of health and the students of the general high school. It was determined that they resemble each other in terms of the eating form of the dishes, eating habits in a day, the slices of bread consumed in the meals, and the number of meals of the students in a day. The status of skipping meals among the students of the vocational high school of health were found to be more often than the general high school students. Furthermore, while the overall eating habits of the general high school and the vocational school of health students were similar to each other, it is more common among the students of the general high school than the students of the vocational high school of health to rarely consume beef, mutton and the salami, sujuk and sausage etc. made from them, and to eat hamburgers, French fries and doner kebab menus.
Collections