Yozgat şartlarında farklı bölgelerde yetiştirilen şeker pancarının (Beta vulgaris L.) hasat zamanlarının verim ve kaliteye etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yozgat koşullarında farklı bölgelerde üretilen şeker pancarında verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülen bu araştırma; Yozgat ili Sarıkaya ve Yerköy ilçelerinde, 2015 yılında Nisan-Kasım ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Denemede dört farklı hasat zamanı ( 15 Eylül, 1 Ekim, 15 Ekim, 1 Kasım) kullanılmış ve araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Araştırmada; baş + yaprak ve biyomas verimi hariç diğer değerler istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. En yüksek kök (gövde) boyu 15 Ekim ve 1 Kasım (22 cm), kök (gövde) ağırlığı 15 Ekim (1038.3 g), kök (gövde) çapı 15 Ekim ve 1 Kasım (14 cm), biyomas ağırlığı 15 Ekim (12.270 kg/da), usare safiyeti 15 Ekim (% 90.82), alfa amino azotu 1 Kasım (% 0.062), melas oranı 1 Kasım (% 2.32), kök (gövde) verimi 15 Ekim (9.345 kg/da), şeker verimi 15 Ekim (1274.2 kg/da) olarak Yerköy lokasyonundan alınırken, şeker oranı 1 Kasım (% 16.6), kuru madde oranı 1 Kasım (% 19.48), kül yüzdesi 15 Eylül (% 3.42), baş + yaprak ağırlığı 15 Ekim (339.3 g) olarak Sarıkaya lokasyonundan elde edilmiştir.Araştırma sonuçları dikkate alındığında, biyokütle özelliği açısından Yerköy lokasyonunda, kalite değerleri özelliklerine göre de Sarıkaya lokasyonunda ekim yapılması daha uygun görülmüştür.Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, kök verimi, kalite, hasat tarihi, şeker oranı. This study was carried out in sugar beet which was grown Yozgat conditions in different locations to determine the yield and quality. In 2015, it was carried out between April and November in Sarıkaya and Yerköy district. Four different harvest time (September 15, October 1, October 15, November 1) was used in the experiment. The experiment set up random blocks test pattern with three replications.The highest root (stem) length in 15 October and 1st of November (22 cm), root (trunk) weight in 15 October (1038.3 g), root (stem) diameter in 15 October and 1st of November (14 cm), biomass weight in 15 October (12.270 kg / da), sap purity October 15 (90.82 %), alpha-amino nitrogen in November 1 (0.062 %), molasses rate in 1st of November (2.32 %), root (trunk) yield 15 October (9345 kg / da), sugar yield in 15 October (1274.2 kg / ha) are taken from yerköy locations. The highest sugar rate in 1 November (16.6 %), dry matter content in November 1 (19.48 %), ash percentage in 15 September (3.42 %), head + leaf weight in 15 October (339.3 g) was obtained from the Sarikaya locationsThe survey results are considered, it is superior in terms of biomass feature Yerkoy locations to Sarıkaya and in the term of quality values Sarikaya locations were superior to Yerköy location.Keywords: Sugar beet, root yield, quality, date of harvest, sugar content.
Collections