Farklı taban gübresi ve azot dozlarının Macar fiğinde ot verimi ve otun bazı kalite özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Macar fiğine farklı taban ve üst gübre dozları uygulanması durumunda elde edilebilecek kuru ot veriminin ve bazı kalite özelliklerinin tespiti amacıyla 2014 ve 2015 yıllarında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Çalışma Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada bitki boyu, kuru ot verimi, ham protein oranı ve verimi, ADF ve NDF oranı, ham kül oranı, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum oranları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, incelenen bazı özellikler bakımından işlemler arasında önemli farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Birleştirilmiş yıllara ait değerler dikkate alındığında, en yüksek kuru ot ve ham protein verimi dekara 10 kg taban gübresi ve 5 kg taban gübresi + 4.5 kg üst gübre uygulanan parsellerde belirlenmiştir (sırasıyla 475.9, 471.6 ve 88.97, 85.66 kg/da). Çalışmada nispi yem değeri 94.23 – 151.60, ham kül oranı ise % 6.93 ile 12.90 arasında değişmiştir. Denemede ele alınan işlemlerin mineral madde içerikleri yeterli seviyede bulunmuştur. Kuru ot ve kemikli et üzerinden yapılan basit karlılık analizi sonuçlarına göre, iki yılın birleştirilmiş kar miktarları kontrol ile kıyaslandığında, dekara 10 kg DAP atılan ve 5 kg taban gübresi + 4.5 kg üst gübre uygulanan işlemlerden en yüksek kar elde edilmiştir. İki yıl süreyle yürütülen bu çalışma sonucunda; macar fiği yetiştiriciliğinde taban gübresi olarak dekara 10 kg DAP veya 5 kg taban gübresi ve 4.5 kg üst gübre uygulamasının hem yüksek verim hem de karlılık sağlayacağı sonucuna varılmıştır. This study was conducted to determine hay yield and some quality traits of the Hungarian vetch under different starter fertilizer (DAP) and nitrogen doses for two years (2014 and 2015). The study was established according to Split Plot Design with three replications. Plant height, hay yield, crude protein and yield, ADF and NDF ratio, relative feed value, crude ash ratio, phosphorus, potassium, calcium and magnesium ratios were determined in the study. As a result of the research, it has been determined that there are significant differences between the investigated some characteristics. According to two years results, the highest hay and crude protein yield was determined in the plots applied with 10 kg base fertilizer and 5 kg base fertilizer + 4.5 kg N (475.9, 471.6 and 88.97, 85.66 kg/da, respectively). Relative feed value and crude ash ratio varied between 94.23 – 151.60 and 6.93 – 12.90 %. Mineral contents of all the treatment were found to be adequate. According to the results of the simple profitability analysis on hay and boned meat, when the combined profit amounts of two years were compared with the control, the highest profit was obtained from 10 kg DAP, and 5 kg base fertilizer + 4.5 kg N. As a result of this study carried out for two years; regarding yield and profitability, the best fertilizing practices were 10 kg starter (DAP) application or 5 kg starter + 4.5 kg N.
Collections