Bazı Amerikan asma anaçlarında kuraklık stresi üzerine mikorizal fungusların etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Kober 5 BB ve 110 R Amerikan asma anaçlarında kuraklık stresinde arbüsküler mikorizal fungus uygulamalarının anaçların bazı fiziksel ve biyokimyasal özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaca yönelik olarak söz konusu anaçlar öncelikle torf: perlit (1:1) içeren ortamlara dikilmişler ve düzenli olarak sulanmışlardır. Dikimden bir ay sonra sıvı formülasyon formunda 0 (kontrol),10 g/l ve 20 g/l konsantrasyonlarında mikorizal fungus inokulasyonu yapılmış ve bir ay sonra kuraklık stresine (sulamama) maruz bırakılmışlardır. Stresi takip eden bir ay sonra ise deneme sonlandırılmış ve fiziksel zararlanma derecesi, sürgün uzunluğu, sürgün ağırlığı, sürgün başına ortalama yaprak sayısı, yaprak alanı, köklenme oranı, kök uzunluğu ve kök sayısı ile membran zararlanması, yaprak oransal su içeriği, klorofil, prolin, lipid peroksidasyonu, hidrojen peroksit miktarı, toplam fenolik madde, çözünebilir protein ve antioksidan enzim aktiviteleri (süperoksit dismutaz-SOD, katalaz-CAT ve askorbat peroksidaz-APX) belirlenmiştir. Araştırma sonucunda kullanılan asma anaçlarında kuraklık stresine karşı mikorizal fungus uygulamalarının sürgün ve kök gelişimi ile bazı biyokimyasal özellikleri olumlu yönde etkiledikleri tespit edilmiştir. In the present study the determination of the effects of arbuscular mycorrhizal fungi on some physical and biochemical characters in drought stress on Kober 5 BB and 110 R grapevine rootstocks was aimed. Cuttings were planted into the media containing perlite and turf (1:1) and irrigated regularly. After one-month mycorrhizal fungi as a liquid formulated were applied at 0 (control), 10 and 20 g/l concentrations. The cuttings have been kept for approximately one months and then they were subjected to drought stress (non irrigated). After one-month treatment with the drought stress degree of physical injurity, shoot length, shoot weight, average leaf number per shoot, leaf area, ratio of root, root length, root number and membrane injurity, leaf water content, chlorophyll content, proline, lipid peroxidation, total phenolic compound, hydrogen peroxide content, soluble protein and activities of antioxidant enzyme (superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and ascorbate peroxidase (APX)) were determined. As a conclusion, it was demonstrated that mycorrhizal fungi had positively effect on shoot and root development and some biochemical characters of grapevine rootstocks in drought stress conditions.
Collections