Bitlis ilinde geleneksel olarak üretilen gezo pekmezinin bazı kimyasal özelliklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sunulan çalışmada Bitlis Yöresinde geleneksel olarak üretilen Gezo Pekmezinin bazı kimyasal özellikleri incelendi. Çalışmada 6 farklı üreticiden alınan 6 adet gezo pekmezi örneği kullanıldı. Kimyasal özellikleri; pH 5.23, toplam kül miktarı %0.86, toplam asit miktarı kilogramda eşdeğer olarak 38.7, toplam şeker miktarı 20.01, invert şeker miktarı %9.82, sakkaroz miktarı %9.68, hidroksimetilfurfural (HMF) miktarı 12.67(mg/kg) olarak belirlendi. Bunun yanında antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri de araştırıldı. Gezo pekmezinin antioksidan aktivitesi %13.8 olarak belirlendi. Antimikrobiyal özellikleri Staphlococcus aureus (ATCC 33862), Burkholderia cepacia (ATCC 25608), Enterococcus faecalis (ATCC 29212), Streptococcus pyogenes (ATCC 19615), Bacillus subtilis (ATCC 6633) standart suşları üzerinde incelendi. Gezo pekmezinin Streptococcus pyogenes' e karşı antibiyotik etki gösterdiği belirlendi. In the present study, some chemical features of Gezo Molasses produced in Bitlis city were investigated. In the work, 6 molasses samples were collected from 6 different producers. The chemical properties were dedected as follow; pH 5.23, total ash %0.86, total acid 3.87, total amount of sugar %20.01, amount of invert sugar % 9.82, amount of saccharose % 9.68 and hydroxymethylfurfural 12.67(mg/kg). In addition, antioxidant and antimicrobial activities were evaluated. Antioxidant activity of Gezo molasses was %13.8. Antimicrobial activity assased against Staphlococcus aureus (ATCC 33862), Burkholderia cepacia (ATCC 25608), Enterococcusf aecalis (ATCC 29212), Streptococcus pyogenes (ATCC 19615), Bacillus subtilis (ATCC 6633). Gezo molasses exhibited antibiotic effect on Streptococcus pyogenes.
Collections