Prangos pabularia bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Sunulan çalışma Bitlis ilinde doğal olarak yetişen Prangos pabularia bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerini incelemek amacıyla planlandı. Çalışmada kullanılan P. pabularia bitki örnekleri Bitlis Kambos Dağı'ndan toplandı. Bitkinin yaprak ve meyvelerinin uçucu yağları su distilasyonu ile elde edildi. Antioksidan özelliklerinin belirlenmesi için DPPH metodu kullanıldı. Bitki meyvelerinin ve yapraklarının antioksidan aktiviteleri sırasıyla %28.70 ve %25.54, IC50 değerleri ise 15.43 µg/ml ve 16.73 µg/ml olarak saptandı. Antimikrobiyal aktivite ise disk difüzyon metodu kullanılarak belirlendi. Bitki meyvelerinden elde edilen uçucu yağlar Proteus mirabilis ve Enterobacter aurogenes standart suşlarına karşı zayıf antibiyotik etki gösterdi. Yapraklardan elde edilen uçucu yağlar ise bakteri ya da mantar suşlarına karşı herhangi bir antibiyotik etki göstermedi. The present study was planed to determine antioxidant and antimicrobial properties of Prangos pabularia which growed naturally in Bitlis city. The samples of P. pabularia plant were picked up from Kambos Mountain in Bitlis. Essential oils of leaves and fruits of plant obtained by water distillation. To determine antioxidant properties, DPPH method was used. Antioxidant activities of fruits and leaves of the plant were determined as 28.70% and 25.54%, IC50 values detected as 15.43 µg/ml and 16.73 µg/ml respectively. Antimicrobial activity was dedected by disc diffusion method. The essential oil of fruits of plant showed thin antibiotic activity against Proteus mirabilis and Enterobacter aurogenes. The essential oil of leaves of plant did not show antibiotic effect against any bacterial or fungi strain.
Collections