Show simple item record

dc.contributor.advisorGüven, Kıymet
dc.contributor.authorErçalişkan, Kübra
dc.date.accessioned2021-05-07T07:49:00Z
dc.date.available2021-05-07T07:49:00Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595087
dc.description.abstractBakteriyal selüloz, bitkisel selüloza alternatif olarak üretilen, başta tıbbi uygulamalar olmak üzere birçok uygulama alanı olan ve hala geliştirilmeye çalışılan bir biyopolimerdir. Bu çalışmada sirke çeşitleri kullanılarak selüloz üreten asetik asit bakterileri izole edilmiştir ve selüloz üretim verimi en yüksek olan üç izolat seçilmiştir. Bu üç izolat elma ve üzümden yapılmış karışık sirkeden izole edilmiş olup, izolatların identifikasyonu için hem geleneksel yöntemler hem de 16S rDNA dizi analizi yapılmıştır. H4 (Komagataeibacter intermedius), HM3 (Komagataeibacter xylinus) ve M2 (Komagataeibacter xylinus) izolatları ile hem statik kültürde hem de çalkalamalı kültürde bakteriyal selüloz üretimi yapılmıştır, selüloz örneklerinin spesifik ürün verim katsayısı ve su tutma kapasiteleri incelenmiş ve taramalı elektron mikroskop (SEM) görüntüleri elde edilmiştir. Statik kültürde üretilen selüloz örneğinin Element Analizi, CP/MAS 13C katı NMR, TGA, FT-IR ve XRD analizleri ile karakteristik özellikleri belirlenmiş ve kullanıma uygun bulunmuştur. Bu çalışma, Komagataeibacter intermedius bakterisiyle selüloz üretimi ve karakterizasyonu konusunda ülkemizdeki ilk çalışmadır.
dc.description.abstractBacterial cellulose, as an alternative to plant based cellulose, is a polymer which is still trying to be improved while it has many applications including medical practices foremost. In this study, different varieties of vinegar has been used to isolate acetic acid bacteria that produces cellulose and three highest producers of cellulose have been chosen. These three isolates have been isolated from apple and grape mixed vinegar. Identification of these organisms were carried out both conventional methods and 16S rDNA gene sequencing analyses. İsolates H4 (Komagataeibacter intermedius), HM3 (Komagataeibacter xylinus) and M2 (Komagataeibacter xylinus) were used to produce bacterial celluose in both static and shaken culture. Spesific product yield coefficent and water holding capacity of cellulose samples was examined. Scanning Electron Microscope (SEM) photographs were obtained. In addition, the cellulose samples produced in the static culture were characterized by Elemental Analysis, CP/MAS 13C solid NMR, TGA, FT-IR and XRD analyses. All of the cellulose samples were found to be convenient to use. Bacterial cellulose production by Komagataeibacter intermedius and characterisation of the cellulose is the first report of Turkey.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleÇeşitli kaynaklardan bakteriyal selüloz üreten bakterilerin izolasyonu ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeIsolation and characterisation of bacterial cellulose producing bacteria from different sources
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMoleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmAcetic acid bacteria
dc.subject.ytmFermentation
dc.identifier.yokid10157672
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityBİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid472885
dc.description.pages132
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess