Çeşitli kaynaklardan bakteriyal selüloz üreten bakterilerin izolasyonu ve karakterizasyonu
dc.contributor.advisor | Güven, Kıymet | |
dc.contributor.author | Erçalişkan, Kübra | |
dc.date.accessioned | 2021-05-07T07:49:00Z | |
dc.date.available | 2021-05-07T07:49:00Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/595087 | |
dc.description.abstract | Bakteriyal selüloz, bitkisel selüloza alternatif olarak üretilen, başta tıbbi uygulamalar olmak üzere birçok uygulama alanı olan ve hala geliştirilmeye çalışılan bir biyopolimerdir. Bu çalışmada sirke çeşitleri kullanılarak selüloz üreten asetik asit bakterileri izole edilmiştir ve selüloz üretim verimi en yüksek olan üç izolat seçilmiştir. Bu üç izolat elma ve üzümden yapılmış karışık sirkeden izole edilmiş olup, izolatların identifikasyonu için hem geleneksel yöntemler hem de 16S rDNA dizi analizi yapılmıştır. H4 (Komagataeibacter intermedius), HM3 (Komagataeibacter xylinus) ve M2 (Komagataeibacter xylinus) izolatları ile hem statik kültürde hem de çalkalamalı kültürde bakteriyal selüloz üretimi yapılmıştır, selüloz örneklerinin spesifik ürün verim katsayısı ve su tutma kapasiteleri incelenmiş ve taramalı elektron mikroskop (SEM) görüntüleri elde edilmiştir. Statik kültürde üretilen selüloz örneğinin Element Analizi, CP/MAS 13C katı NMR, TGA, FT-IR ve XRD analizleri ile karakteristik özellikleri belirlenmiş ve kullanıma uygun bulunmuştur. Bu çalışma, Komagataeibacter intermedius bakterisiyle selüloz üretimi ve karakterizasyonu konusunda ülkemizdeki ilk çalışmadır. | |
dc.description.abstract | Bacterial cellulose, as an alternative to plant based cellulose, is a polymer which is still trying to be improved while it has many applications including medical practices foremost. In this study, different varieties of vinegar has been used to isolate acetic acid bacteria that produces cellulose and three highest producers of cellulose have been chosen. These three isolates have been isolated from apple and grape mixed vinegar. Identification of these organisms were carried out both conventional methods and 16S rDNA gene sequencing analyses. İsolates H4 (Komagataeibacter intermedius), HM3 (Komagataeibacter xylinus) and M2 (Komagataeibacter xylinus) were used to produce bacterial celluose in both static and shaken culture. Spesific product yield coefficent and water holding capacity of cellulose samples was examined. Scanning Electron Microscope (SEM) photographs were obtained. In addition, the cellulose samples produced in the static culture were characterized by Elemental Analysis, CP/MAS 13C solid NMR, TGA, FT-IR and XRD analyses. All of the cellulose samples were found to be convenient to use. Bacterial cellulose production by Komagataeibacter intermedius and characterisation of the cellulose is the first report of Turkey. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Biyomühendislik | tr_TR |
dc.subject | Bioengineering | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Çeşitli kaynaklardan bakteriyal selüloz üreten bakterilerin izolasyonu ve karakterizasyonu | |
dc.title.alternative | Isolation and characterisation of bacterial cellulose producing bacteria from different sources | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Acetic acid bacteria | |
dc.subject.ytm | Fermentation | |
dc.identifier.yokid | 10157672 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 472885 | |
dc.description.pages | 132 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |