Safran bitkisinin (Crocus sativus L.) yetiştirilmesi, kalitesi ve ticari önemi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada safran bitkisinin kalitesinin artırılması amaçlanmıştır. Bu nedenle safran soğanlarına hormon ve mikroorganizma verilerek safran soğanlarının ekimi yapılmış ve kontrol örnekleri ile kıyaslanmıştır. Safran soğanlarına uygulanan maddeler 5 farklı grupta (Kontrol, Efektif Mikroorganizma (EM), Biyohumus, Polystimulin ve EM+Biyohumus) ele alınmıştır. Deneme sahası olarak Safranbolu ilçesinin Davutobası köyü seçilmiş ve 3 yıl süren bu çalışmada her yılın hasat döneminde elde edilen mahsullerin korm ve stigmaları birbirleriyle kıyaslanmıştır.Analizler sonucunda 3 yıl boyunca elde edilen tüm ürünler birlikte kıyaslandığında, korm sayıları yönünden anlamlı düzeyde önemli bir farkın olmadığı görülmüştür. Stigmaların ağırlığı açısından kıyaslandığında ise; 2 farklı grup olduğu ve bu gruplar arasında %5 önem düzeyine göre anlamlı bir farkın olduğu belirlenmiştir. İlk grupta Biyohumus ve EM+Biyohumus karışımı, ikinci grupta ise EM, Kontrol ve Polystimulin verilerinin olduğu görülmektedir. Kontrol örnekleri ile EM muamelesi ve Polystimulin muamelesi sonucu elde edilen stigmaların hemen hemen aynı ağırlıkta olduğu; diğer EM+Biyohumus ve yalnızca Biyohumus muamelesi sonucu elde edilen stigmaların ise farklı bir grupta, ilk gruba nazaran daha hafif oldukları tespit edilmiştir.Ayrıca elde edilen ve kurutulan stigmaların renk değişim testlerine bakıldığında, Polystimulin muamelesi ile elde edilen stigmaların bulunduğu ortamın rengini çok kısa sürede canlı ve parlak bir sarıya çevirdiği görülmüştür. Bunu sırasıyla EM, EM+Biyohumus karışımı, Biyohumus ve Kontrol örnekleri takip etmektedir.Son olarak çalışmada, safran bitkisinin yetiştirilmesi ve nihai ürün haline gelene kadar uygulanan teknikler ile ticari önemi hakkında bilgiler verilmiştir. This study aimed to improve the quality of the saffron crocus. Therefore hormones and the microorganisms have been given to Saffron onions which were cultivated and also they were compared with control samples. The substances applied in saffron onions in five different groups (Control, Effective Microorganisms (EM), Biyohumus, and EM + Biyohumus Polystimulin) were examined. Davutobası village of Safranbolu district was chosen as a testing ground, and this study took three years, the corm and stigmas obtained during the harvesting of the crops in each year were compared with each other.As a result of the tests during three years, when the products obtained are compared, a significant difference was not found in terms of the number of corm. If stigmas are compared in terms of weight; two groups were determined and a significant difference between two different groups was found according to 5% significance level. The first group consisted of Biyohumus and EM + Biyohumus Biyohumus mixtures, and in the second group consisted of EM, control and Polystimulin data. Control samples? stigmas with the EM-treatment and Polystimulin treatment results were almost the same weight as other EM + Biyohumus only Biyohumus treatment results obtained stigmas formed a different group, and they were lighter in weight compared to firs group.Also by looking out the color change test of obtained and dried stigmas, Polystimulin stigmas changed the color of the environment in a very short time with a vibrant yellow color. Moreover, in terms of color change test EM, EM + Biyohumus mixture, Biyohumus and control samples are followed respectively.Finally, the information was given about the study and cultivation of saffron into a final product with the techniques applied and the commercial importance was presented.
Collections