Bartın yöresinde yetişen yabani kiraz (Cerasus avium (L.) moench) odununun kâğıt üretim koşullarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, Yabani kiraz (Cerasus avium (L.) Moench) diri odun, öz odun, diri ve öz odun karışımından sülfat (kraft) yöntemiyle kâğıt hamuru ve deneme kâğıtları üretilmiştir. Literatür araştırması yapılarak yonga/çözelti oranı 1/5, pişirme sıcaklığı 170±2 °C, maksimum sıcaklığa ulaşma süresi 60 dakika sabit alınarak; (kraft) yöntemi ile aktif alkali/sülfitide oranı, 20/26, 22/24, 24/22, 26/20 ve maksimum sıcaklıkta pişirme süresi 80 dakika alınarak 12 adet pişirme yapılmıştır. Kiraz ağacının hem diri hemde öz odunundan Kraft yöntemiyle üretilen kağıt hamurlarının genel amaçlı kağıt üretilebileceği kanaatine varılmıştır. Bu sonuçlara göre yabani kiraz odunundan kraft yöntemi ile kağıt hamuru üretiminde optimum Aktif Alkali/Sülfidite oranı 20/26 olarak tespit edilmiştir. In this study, paper pulp and handsheets were produced from Wild cherry (Cerasus avium (L.) Moench) sapwood, heartwood and both by using sulphate (kraft) method. Based on previous studies, twelve cookings have been carried out with the parameters of 1/5 chip-liquor ratio, 170±2 °C cooking temperature, 60 minutes reaching time to maximum temperature, active alkali / sulfidity ratios as 20/26, 22/24, 24/22, 26/20, 80 minutes cooking time at the maximum temperature. It is concluded that general purpose paper can be manufactured from heartwood and sapwood of Wild cherry wood by using kraft pulping method. According to the results, optimum active alkali/sulfidity ratio were determined as 20/26.
Collections