Gastrointestinal sistem kanserli hastalarda beslenme durumunun malnütrisyon varlığı ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; doktoru tarafından gastrointestinal sistem kanseri tanısı almış olup, kemoterapi tedavisi gören hastalara, Nütrisyonel Risk Taraması (NRS-2002) ve EORTC QLQ-C30 ölçeği uygulanmış ve hastaların besin tüketim sıklıkları, beslenme ile ilişkili bazı kan biyokimyasal bulguları ve antropometrik ölçümleri alınarak, hastalarda beslenme durumunun malnütrisyon varlığı ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırma VM Medical Park Göztepe Hastanesi onkoloji servisinde, etik kurul izni alındıktan sonra başlamış ve Temmuz 2018'de sona ermiştir. Çalışmaya 18 yaş üstü, doktor tarafından gastrointestinal sistem kanseri tanısı almış, kemoterapi alan, gastrointestinal sistem kanseri dışında kronik bir hastalığı bulunmayan ve oral alımı olan 55 kişi dahil edilmiştir. Araştırmanın tipi kesitseldir. Verilerin toplanmasında; Sosyo Demografik Anket Formu, Yaşam Kalitesi Testi EORTC QLQ-C 30, NRS 2002 Malnütrisyon Tarama Testi, Besin Tüketim Sıklığı Formları kullanılmıştır. Hastaların, NRS 2002 Malnütrisyon Tarama Testi'nden aldıkları puana göre nütrisyonel riskin değerlendirildiğinde %92,7'nin malnütrisyon riski altında olduğu, %7,3'nün malnütrisyon riski olmadığı bulunmuştur.Metastazı olan ve metastazı olmayan kişilerin NRS 2002 (U=306,00 p>0,05) ve Yaşam Kalitesi (U=342,5 p>0,05) skorları farklılaşmamaktadır.Malnütrisyon riski olan ve malnütrisyon riski olmayan kişilerin Yaşam Kalitesi skorları (U=102,00 p>0,05) olup; bu skorlar farklılaşmamaktadır. Kişilerin Kendini Değerlendirme skorları (U=33,50 p<0,05) olup bu skorlar arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Ayrıca hastaların bazı besin öğesi alımları ile kan bulguları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak gastrointestinal sistem kanserli hastalarda beslenme durumunun malnütrisyon varlığı ve yaşam kalitesi ile ilişkisini değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle daha büyük örneklem ile yapılmış ve yaşam kalitelerinin detaylı incelendiği çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, Yaşam Kalitesi, Kanser In this study; we aimed to determine the effect of nutritional status on the presence of malnutrition and quality of life in patients who are diagnosed with gastrointestinal cancer and chemotherapy, taking into account, frequency of food consumption, blood biochemical findings and anthropometric measurements of patients, with Nutritional Risk Scanning (NRS-2002) and EORTC QLQ-C30 scales.The study started at the VM Medical Park Göztepe Hospital oncology service, after the ethics committee was granted, and the study ended in July 2018. Fifty five patients who were over 18 years old, who were diagnosed with gastrointestinal system cancer by the doctor, who received chemotherapy, no chronic disease other than gastrointestinal system cancer, and who had oral intake, were included in the study. The type of study is cross-sectional. The data were collected by the forms which were used Socio-Demographic Questionnaire, Quality of Life Test EORTC QLQ-C 30, NRS 2002 Malnutrition Screening Test and Food Consumption Claim Forms.When nutritional risk was assessed according to the NRS 2002 Malnutrition Screening Test, 92.7% of the patients were at risk for malnutrition and 7.3% were not found to be at risk for malnutrition. NRS 2002 (U = 306.00 p> 0.05) and Quality of Life (U = 342.5 p> 0.05) scores of patients with metastasis and no metastasis did not differ.Quality of Life scores of those who are at risk for malnutrition and who are not at risk of malnutrition (U = 102.00 p> 0.05); these scores do not differ. The self-assessment scores of the subjects (U = 33.50 p <0.05) are significant and there is a significant difference between these scores. In addition, some nutrient intake of patients and blood findings were found to be significantly related.As a result, studies evaluating the relationship of nutritional status with malnutrition and quality of life in patients with gastrointestinal system cancer are limited. For this reason, there is a need for studies on patients survival and quality of life with larger samples.Key words: Malnutrition, Quality of Life, Cancer
Collections