Hemodiyalize giren kronik böbrek yetmezliği hastalarinin kas kitlesinin beslenme durumu ve biyokimyasal parametreler ile ilişkisinin araştirilmasi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kronik böbrek yetmezliği (KBY), mortalitesi yüksek önemli sağlık sorunlarından biridir; aynı zamanda da bireyin günlük hayatında kısıtlamalara ve benzer sağlık sorunlarına yol açan en önemli hastalıklardan biridir. Hem dünyada hem de ülkemizde oldukça fazla görülen bir halk sağlığı sorunudur. Hastalara en çok uygulanan tedavi yöntemi yerine koyma tedavisi hemodiyaliz (HD) olmuştur. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların aynı zamanda diyetleri de hastalığın seyri açısından önemli bir yer tutmaktadır.Bu araştırmada kronik böbrek yetmezliği teşhisi konulmuş diyaliz hastalarının, beslenme bilgi düzeyleri ele alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak katılımcıların tanımlayıcı bilgilerini, beslenme alışkanlıklarının, fiziksel aktivitelerinin, antropometrik ölçümlerinin ve besin tüketim sıklıklarının sorgulandığı bir anket formu uygulanmıştır.Araştırma, 1 Şubat- 1 Nisan tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bölümünde 100 diyaliz hastası üzerinde yapılmıştır. Bu hastalara kişisel bilgileri ve hastalıklarına ilişkin anket formu uygulanmıştır. Hastaların beslenme durumları; günlük besin tüketim kaydı ve Besin Tüketim Sıklığı Formu ile belirlenmiştir. Hastaların antropometrik ölçümleri alınmış, biyokimyasal parametreleri analiz edilmiştir.Sonuç olarak kan değerleri ile yapılan ilişki analizine göre vücut yağ yüzdesinin glikoz, albumin, ALT ve ferritin ile pozitif yönlü ilişkisi olduğu görülmüştür. Albümin ve diyet ile alınanlar arasında sadece diyet ile alınan karbonhidrat anlamlı ilişki vardır. Diyet ile alınan karbonhidrat miktarı arttıkça albümin yüzde 28 düşmektedir. Diğer değişkenler ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır(p>0.05).Katılımcıların kas kütlesi ölçümleri ortalaması 51,19 ve standart sapması ±9,32'dir. Kas kütlesi ve diyet ile alınanlar arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05).Yağ yüzdesi ve diyet ile alınanlar arasında sadece diyet ile alınan kalori anlamlı ilişki vardır. Diyet ile alınan kalori miktarı arttıkça yağ yüzdesi yüzde 22.4 düşmektedir. Diğer değişkenler ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0.05). Chronic renal failure (CRF) is one of the most important health problems with high mortality; at the same time, it is one of the most important diseases leading to restrictions in daily life of the individual and similar health problems. It is a public health problem which is very common both in the world and in our country. Hemodialysis (HD) was the most commonly used treatment method for replacement. The diets of patients with chronic renal failure also play an important role in the course of the disease.In this study, nutritional knowledge levels of dialysis patients diagnosed with chronic renal failure were discussed. In the research, a questionnaire was used to collect descriptive information of participants, nutritional habits, physical activities, anthropometric measurements and frequency of food consumption.The study was conducted on 100 dialysis patients in the Nephrology Department of Uludağ University Medical Faculty Hospital between February 1 and April 1. A questionnaire about their personal information and disease was applied to these patients. Nutritional status of patients; daily food consumption record and Food Consumption Frequency Form. The weight and height of the participants were measured by the dietitian with precision weighing and tape measure.As a result, according to the relationship analysis with blood group it was found that body fat percentage had a positive relationship with glucose, albumin, ALT and ferritin.There is a significant relationship between albumin and dietary intake and carbohydrate intake alone. As the amount of carbohydrate taken with diet increases, albumin decreases by 28yüzde . There was no significant relationship with other variables (p> 0.05).The muscle mass measurements of the participants were 51.19 and the standard deviation was ± 9.32. No significant relationship was found between muscle mass and dietary intake (p> 0.05).There is a significant relationship between the percentage of fat dietary intake is the calories taken only by diet intake. As the amount of calories taken with diet increases, the fat percentage decreases by 22.4yüzde . There was no significant relationship with other variables (p> 0.05).
Collections