İlkokul çocuklarında şeker tüketim sıklığının saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma Adana ilindeki özel okullarda okuyan 7-12 yaş aralığında ki 826 katılımcı ile, şeker tüketim sıklıklarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Hareketsiz yaşamın artışı ve beslenme etkisi ile obezite prevalansında artış görülmektedir. Çocuklarda son yıllarda artan obezite oranı ise besin seçimi, kültürel, soso-ekomik faktörler, ailenin eğitim düzeyi, görsel ve yazılı medyanın etkileri gibi pek çok faktör etkilemektedir. Çocuklarda gıda tercihlerin değişmesi, yüksek enerjili, yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin artması kilo alımını artırmaktadır. Çocukların besin tüketim sıklıklarını saptamak için 50 soruluk besin tüketim sıklığı anketi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan katılımcıların yüzde 49' u kız, yüzde 51'i erkektir. Cinsiyet dağılımına göre vücut ağırlığı dağılımları kız çocuklarında yüzde 62,8'i zayıf yüzde 49,2'si normal kilolu, yüzde 45,5'i hafif kilolu ve yüzde 28,1'i şişmandır. Erkek çocuklarında ise dağılım yüzde 37,2'si zayıf, yüzde 50,8'i normal kilolu, yüzde 54,5'i hafif kilolu ve yüzde 71,9'u şişman şeklindedir. Hazır paketli gıda tüketimi ile VKI arasında ilişki bakıldığında anlamlı bir farklılık gözlemlenirken (p<0.05), diğer besin değişkenleri için anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0.05). Çalışmaya katılan şişman bireylerin tatlı tüketim sıklıkları; haftada 1'den az tatlı tüketme oranı yüzde 23,4, haftada 1-2 kez tatlı tüketme oranı yüzde 42,2, haftada 3-4 kez tatlı tüketme oranı yüzde 19' dur. Çalışmamızda VKI grupları ile şeker tüketimi arasında bir ilişki bulunamamıştır. The study was conducted with 826 participants aged 7-12 years in private schools in Adana to determine the frequency of sugar consumption. There is an increase in the prevalence of obesity due to the increase in still life and nutritional effect. The increasing obesity rate in children in recent years affects many factors such as food selection, cultural, socio-economic factors, educational level of the family, and the effects of visual and written media. Changes in food preferences in children, increased consumption of high-energy, fatty and sugary foods increases weight gain. In order to determine the frequency of food consumption of children, a questionnaire of 50 questions was applied. 49 percent of the participants were female and 51 percent were male. According to gender distribution, 62.8 percent of the female body weight distributions are weak, 49.2 percent are normal weight, 45.5 percent are lightweight and 28.1 percent are obese. In males, the distribution is 37.2 percent weak, 50.8 percent normal weight, 54.5 percent lightweight and 71.9 percent are obese. There was a significant difference between prepackaged food consumption and BMI (p <0.05), but not for other nutritional variables (p> 0.05). The frequency of sweet consumption of obese individuals participating in the study; the consumption rate of less than 1 sweet per week is 23.4 percent, the rate of sweet consumption 1-2 times a week is 42.2 percent, and the rate of sweet consumption 3-4 times a week is 19 percent. In our study, no relation was found between BMI groups and sugar consumption.
Collections