Nodüler guatrı olan kişilerin günlük iyot tüketim miktarlarının anket yoluyla saptanması ve papiller tiroid kanser ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Guatr, tiroid glandının diffüz ya da nodüler olarak büyümesidir. Tiroid nodülleri, tiroid bezindeki ayrı lezyonlar olarak tanımlanır. Tiroid nodülü, fiziksel palpasyon yapılan erişkinlerin yüzde 5-10'unda, ultrasonografi yapılan kişilerin yüzde 50-70'inde görülen, yaklaşık yüzde 5-10'unda malignite riski olan, çok yaygın endokrin bir hastalıktır. Tanısal yaklaşımlardaki gelişmelerin de rolü olduğu düşünülmekle beraber tiroid nodüllerinin prevelansı artmaktadır. Buna bağlı olarak son yıllarda dünya genelinde tiroid kanseri insidansı da hızla artmaktadır. En sık görülen tiroid kanseri türü papiller tiroid kanseridir (PTC) ve tüm tiroid kanserlerinin yüzde 85-90'ını oluşturur. Dünya çapında guatr için en önemli risk faktörü kuşkusuz iyot eksikliğidir (ID). ID tiroid fonksiyon bozukluğuna neden olabilir; diffüz guatr veya nodüler guatr (NG) oluşumu ile sonuçlanır. Tiroid kanseri genetiğe dayalı bir hastalıktır, ancak çevresel faktörler de gelişiminde rol oynayabilir. Potansiyel çevresel risk faktörleri arasında, özellikle yüksek iyot alımı vardır. Bu araştırmanın temel amacı, tiroid nodüllerinde benign ya da malign ayrımının yapılması için altın standart test olarak kabul edilen ince iğne aspirasyon biyopsisi (FNAB) yapılan hastalarda besin tüketim sıklığı anketi (FFQ) ile günlük iyot tüketim durumunu her iki grup için saptamaktır. Aynı zamanda, benign (64) ve PTC (50) gruplarında iyottan zengin besinlerin ve guatrojen besinlerin tüketim sıklıkları, antropometrik ölçümleri, otoimmünite göstergesi olan TPOAb (Anti tiroid peroksidaz antikoru) ve TgAb'yi (Anti tiroglobulin antikoru) ve diğer kan tahlili değerlerini belirleyip; son olarak ultrasonografideki nodüllerinin bazı özeliklerini değerlendirip farlılıkları karşılaştırmaktır. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre; PTC grupta BKI ve günlük iyot tüketim miktarı benign gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0.05). PTC ve benign gruplar kan tahlilleri yönünden incelendiğinde; Tiroid stimüle edici hormon (TSH), TgAb ve TPOAb PTC grupta, total kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) değişkenleri ise benign grupta anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p<0.05). İyottan zengin olan kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve peynir benign grupta anlamlı olarak daha fazla tüketilmektedir (p<0.05). Goiter is the diffuse or nodular enlargement of the thyroid gland. Thyroid nodules are defined as separate lesions in the thyroid gland. Thyroid nodule is a very common endocrine disease, which is seen in 5-10 percent of adults by physical palpation, in 50-70 percent by ultrasonography and in approximately 5-10 percent of patients with malignancy risk. The prevalence of thyroid nodules is increasing and it is thought that advances in diagnostic approaches play a role. As a result, the incidence of thyroid cancer is increasing rapidly in recent years. The most common type of thyroid cancer is papillary thyroid cancer (PTC) and accounts for 85-90 percent of all thyroid cancers. The most important risk factor for goiter worldwide is undoubtedly iodine deficiency (ID). ID can cause thyroid dysfunction; diffuse goiter or nodular goiter (NG). Thyroid cancer is a genetically based disease, but environmental factors may also play a role in its development. Potential environmental risk factors include particularly high iodine intake. The main purpose of this study was to determine the daily iodine consumption status for both groups by using of food consumption frequency questionnaire (FFQ) in patients undergoing fine needle aspiration biopsy (FNAB), which is accepted the gold standard test for differentiating benign or malignant thyroid nodules. At the same time, determining iodine-rich foods and guatrogenic nutrient consumption frequency, anthropometric measurements, TPOAb (Anti thyroid peroxidase antibody) and TgAb (Anti thyroglobulin antibody), an autoimmune indicator, and other blood assay values of the benign (64) and PTC (50) groups and finally, evaluating some features of the nodules on ultrasonography and identifying differences. According to the results of the research; BMI and iodine consumption were significantly higher in the PTC group than in the benign group (p <0.05). When PTC and benign groups were examined in terms of blood analysis; Thyroid stimulating hormone (TSH), TgAb and TPOAb were significantly higher in the PTC group and total cholesterol and high-density lipoprotein (HDL) variables were significantly higher in the benign group (p <0.05). Iodine-rich foods, shellfish, egg and cheese were consumed significantly in the benign group (p <0.05).
Collections