Mikrobiyal yolla gallik asit üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Endüstride özellikle sepileme işleminde kullanılan gallotanenler, gallik asit üretiminde de hammadde olarak değer taşımaktadırlar. Bu çalışmanın amacı laboratuvar şartlarında fermentasyon yoluyla gallik asit üretmek, burada kullanılacak çeşitli küf suşlarını izole etmek ve en verimli olanlarını belirlemektir. Gallotanen yönünden zengin olan çeşitli mazı örneklen ve palamut meyvasından ayrı ayrı hazırlanan tanenli ekstreler fermentasyon ortamı olarak kullanılmıştır. Toprak örneklerinden izole edilen iki küf susu (Penicilliıım sp., Absidia cylindrospora) ve bölüm kültür koleksiyonumuzda bulunan Aspergillus niger NRRL 321 inokülüm mikroorganizması olarak seçilmiştir. Çalışmada kullanılan bu suşların çeşitli besiyerlerinde üreme miktarları belirlenmiştir. Fermentasyon sonucu elde edilen ürünün gallik asit olduğu spektrofotometrik ve kimyasal yöntemlerle doğrulanmışın-. Çeşitli fermentasyon ortamlarında denenen suşların gallik asit verimleri hesaplanmıştır. En iyi gallik asit verimi %68 olarak ak mazı fermentasyon ortamında Aspergillus niger NRRL 321 susu kullanıldığında elde edilmiştir. Penicilliıım sp. ve Absidia cylindrospora verim yönünden birbirine yakın neticeler (sırasıyla %54.4 ve %52.7) göstermiştir. Elde edilen gallik asit verimleri oldukça yüksek olmakla birlikte farklı suşlar ve yöntemler deneyerek bunu daha da artırmak mümkün olacaktır kanısındayız. SUMMARY Gallotannis are of industrial valve especially for tanning and as a raw material for the production of gallic acid. The aims of this study are to produce gallic acid by fermentation in laboratory canditions, isolate various mould strains to be used here and determine the most effective ones. Different gall nut samples rich in gallotannis and tannis extracts prepared from valonia were used as fermentation material. Two mould strains {Penicillium sp. and Absidia cylindrospora) isolated from soil samples and Aspergillus niger NRRL 321 obtained from the culture collection of our department were choosen as inoculum microorganisms. The growth rates of these microorganisms were determined in different fermentation materials. The fermentation product obtained was characterized by spectrophotometrically and chemically as gallic acid. The gallic acid yields of strains tested in various fermentation material was calculated. The highest gallic acid yield was obtained 68% when Aspergillus niger NRRL 321 was used in white gall-nut fermentation material. Penicillium sp. and Absidia cylindrospora gave similar yields (54.4% and 52.7%, respectively). Although the gallic acid yields obtained are quite high, we think that it is possible to increase the yield by testing various strains and different methods.
Collections