Isırgan otu (Urtica dioica L. )`nun kanserleştirilmiş karaciğer üzerine etkisinin in vivo araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ISIRGAN OTU' NUN (Urtica dioica L.) KANSERLEŞTİRİLMİŞ KARACİĞER ÜZERİNE ETKİSİNİN IN VIVO ARAŞTIRILMASI HASAN EMRE ÖZBEK Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Melih Zeytinoğlu 2002, 79 Sayfa Son yıllarda, ısırgan otu (Urtica dioica L.)' nın çok çeşitli kanser türleri üzerine etkili olduğu iddiaları ortaya atılmıştır, fakat literatürde bu iddiaları destekleyebilecek bulgulara rastlanmamıştır. Bu yaklaşımla çalışmamızda, Urtica dioica'nın farklı kısımlarından hazırlanmış ekstrelerin ratlarda kanserleştirilmiş karaciğer üzerine etkilerini in vivo araştırmak amacıyla 2 aşamalı, 10 haftalık bir plan denenmiştir. Planın 1. aşaması olan kanserleştirme sürecinde benzen- kloroform karışımı (kontrol) 6 hafta süreyle 0.58 ml/kg dozunda haftada 3 kez intraperitonal olarak uygulanmıştır. 2. aşamada, 7. haftadan başlayarak farklı gruplara meyve ekstreli-ballı su, yaprak ekstreli-ballı su, ballı su sırasıyla 1.02, 1.02, 8.5 gr/kg dozlarında 4 hafta süresince oral yoldan verilmiştir. Meyve ekstreli-ballı su uygulanan ratlarda, kontrol grubunda görülen histopatolojik bulgulara rastlanmamıştır ve ALP (alkalen fosfataz), SGPT (serum glutamin- piruvat transaminaz) düzeyleri önemli bir düşüşle normal değerlere yaklaşmıştır (P<0.001). Yaprak ekstreli-ballı suyun etkisinin, meyve ekstreli-ballı suya göre daha düşük olduğu ve en düşük etkinin ballı su uygulanan grupta meydana geldiği belirlenmiştir. Sonuçta, ısırgan otunun meyve kısmının kanserleştirilmiş karaciğer üzerinde olumlu etkilerinin olabileceği düşünülmüştür. Fakat elde edilen bulgular karaciğer dışında kalp, böbrek, iskelet kası gibi organlarda harabiyete yol açabileceğini göstermiştir. Bu bakımdan, ısırgan otunun meyve kısmındaki aktif maddelerin saflaştırılmasının ve bu aktif maddelerin karaciğerdeki mekanizmalarının aydınlatılmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Anahtar Kelimeler : Urtica dioica L., Kanserleştirilmiş Karaciğer, Isırgan Meyvesi, Isırgan Yaprağı m ABSTRACT Master of Science Thesis IN VIVO INVESTIGATIONS OF STINGING NETTLE (Urtica dioica L.) ON CANCEROUS LIVER HASAN EMRE ÖZBEK Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Melih Zeytinoğlu 2002, 79 Pages In recent years, there has been claimed stinging nettle (Urtica dioica L.) to be effective on various types of cancer but no data has been supported by the nomenclature. Therefore, the study was aimed to investigate the effect of extract prepared from different parts of Urtica dioica L. on cancerous liver in vivo. For this aim, a plan was made at two steps for 10 weeks. At the first step, cancerous liver was induced by intraperitonal administration of benzen-chloroform mixture (0.58 ml/kg) three times a week during 6 weeks. At the second step, fruit extract, leaf extract, water with honey were given to rats orally and they were given respectively at the doses of 1.02, 1.02, 8.5 gr/kg during 4 weeks. In rats treated with the fruit extract, histolopathological findings were similar to normal rats and ALP, SGPT levels were significantly lowered to aproximate levels of normal rats (P<0.01). The effect of leaf extract was found to be lower than fruit extract and the lowest effect was determined on water with honey. As a result, it was considered that the fruit of stinging nettle to have positive effects on cancerous liver but the findings have demonstrated possible injuries on the other organs. For this reason, further studies will be focused on the isolation of active components and clarification with more details about the pathway concerning mechanisms in the liver. Keywords : Urtica dioica L., Cancerous Liver, Nettle Fruit, Nettle Leaf IV
Collections