Fonsiyonel dispepsisi hastalarda semptom skorları ile oksidatif stres ve gastritin histopatolojik özellikleri arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dispeptik semptomları ısrar eden ya da tekrarlayan hastalarda altta yatannedene yönelik bir takım araştırmalar yapılabilir. Endoskopi dahil yapılan buaraştırmalarda yapısal ya da biyokimyasal herhangi bir neden bulunamaz iseklinik tablo fonksiyonel dispepsi olarak adlandırılır. Tek merkezli olarakgerçekleştirilen bu prospektif, klinik çalışmada amacımız fonksiyonel dispepsilihastalarda dispepsi semptom şiddeti ile gastrit derecesi ve oksidatif stresparametreleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir.Bu çalışma Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç HastalıklarıAnabilim Dalı'nda Nisan 2005-Temmuz 2005 tarihleri arasındagerçekleştirilmiştir. Dispeptik semptomları ısrar eden ya da tekrarlayan, yapılanaraştırmalarda yapısal ya da biyokimyasal herhangi bir neden bulunamayan 35olgu çalışmaya alındı. Olguların 24'ü(%68) kadın ve 11'i(%32) erkek olup yaşortalaması 43.09±14.98 (17-70 yıl) idi. Hastalara Glasgow dispepsi şiddetiskorlama testi gerçekleştiriminin ardından üst gastrointestinal sistem endoskopisiuygulandı. Histopatolojik inceleme amacıyla 3 ayrı mide bölgesinden (2 antrum, 2korpus ve 1 angulus) toplam 5 adet spesmen elde edildi. Sydney sistemine görehistolojik gastrit evrelemesi yapıldı. Oksidatif stres parametreleri için de ek olarakantrumdan alınan 2 adet spesmende glutatyon (GSH), malondialdehit (MDA) vesülfidril (SH) gibi unsurlar araştırıldı.Çalışmada, Hp sayısının ve inflamasyonun şiddetinin artması ile oksidatifstres parametrelerinde (MDA) artma ve anti-oksidanlarda (SH, GSH) azalmadikkati çekmekte idi. SH ölçümlerindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlıdüşmeler gösterirken, GSH ve MDA ise rakamsal olarak uygun değişikliklergöstermelerine rağmen, bu değişiklikler istatistiksel anlamlı değildi.Hp sayısının semptom skorları ile anlamlı ilişkisi yok idi. Ancak Hporganizmaların yaptığı inflamasyon derecesi ile semptom skorları arasındaanlamlı ancak ters bir ilişki saptadık. Yani inflamasyonun (akut veya kronik)düşük dereceli evrelerinde daha fazla semptomlar görülürken, inflamasyon şiddetiarttıkça ve kalıcı histolojik değişiklikler yerleştikçe semptomların azaldığı31görüldü. Ayrıca semptom skoru ile SH düzeyi arasında pozitif korelasyon olmasıda, düşük dereceli inflamatuar evrelerde SH'nin henüz çok tüketilememesi nedeniile açıklanabilir. Bu da yaptığımız çıkarımlarla uyumludur. GSH ve MDA'nınsemptom skorları ve inflamasyon derecesi ile SH kadar uyumlu bulunmaması,vakalarda doku seviyesinde bu maddelerin metabolizmalarının ve klirensleriningenetik değişiklikler gösterebileceğini akla getirmektedir.Sonuç olarak; NÜD patogenezinde birçok etken suçlanmasına rağmendüşük seviyeli Hp inflamatuar reaksiyonu da bu sebeplerden biri olabilir. Düşükdereceli evrede semptomlara yol açıyor olması, oksidatif reaktifler ve oluşturduğuhasar ile izah edilebilir. Öncelikle NÜD'deki düşük dereceli inflamatuar evre vesemptom ilişkisi daha büyük sayılarla incelenmelidir. Sonraki basamak olarakNÜD'de anti-oksidan tedavilerin yeri ile ilgili kontrollü çalışmalar yapılmalıdır.SUMMARY32 ?RELATION BETWEEN SYMPTOM SCORES AND OXIDATIVESTRESS AND HISTOPATHOLOGIC FEATURES OF GASTRITIS INPATIENTS WITH FUNCTIONAL DYSPEPSIA?Some evaluations can be made to determine the underlying cause ofrecurrent or persistent dyspeptic symptoms. If these evaluations, includingendoscopy, do not indicate any stuctural or biochemical factor, clinical table isnamed as functional dyspepsia. We aimed to determine the relation between theseverity of dyspepsia symptoms and the gastritis degree and oxidative stressparameters in functional dyspepsia (NUD) with a prospective, one-centeredclinical study.Study was held at Afyon Kocatepe University School of MedicineHospital, in Internal Medicine Department between April and July 2005. 35patients with recurrent or persistent dyspeptic symptoms and without anystructural or biochemical reason were included. Of them, 24 (68%) were womenand 11 (32%) were men and average age was 43.09 ± 14.98 (between 17 and 70years). Upper GI system endoscopy was followed the Glasgow scoring test forseverity of dyspepsia. Totally 5 specimens from 3 different gastric regions (2antrum, 2 corpus, 1 angulus) were taken for histopathologic evaluation. Staging ofhistological gastritis was made with Sydney system. Oxidative stress parametersglutathion (GSH), malondialdehyde (MDA) and sulphydriles (SH) wereevaluated in two additional antral specimens.As the Hp count and severity of the inflamation increase, the oxidativestress parameter (MDA) increased and anti-oxidants (SH, GSH) decreased in ourstudy. Differences in SH values were statistically significant but the differences ofGSH and MDA were not.Relation of Hp count and symptom scores was insignificant. However,there was an significant inverse correlation between the inflammation level and33symptom scores. In low level inflammation period (acute or chronic) symptomsare more frequent but as the inflammation increases and persistent histologicalchanges occur, symtoms are decreased. In addition, there is a positive correlationbetween symptom score and SH level, which can be explained by low SHconsumption during low level inflammation phases. This correlates with ourresults. GSH and MDA are not correlated with symptom scores and inflammationdegree as seen with SH and it is thought to be due to genetic metabolism andclearance differences at tissue level.As a result, low level Hp inflammatory reaction can be an etiologic factorfor NUD pathogenesis. It causes symptoms in low level period and this can beexplained by oxidative reactives and their harmfull effects. Further studies withlarge populations are necessary to show the relation between the low levelinflammation period symptoms of NUD. Following studies must be about theanti-oxidant treatments in NUD.KAYNAKLAR34
Collections