Annelerin emzirme ve anne sütünü artırıcı geleneksel uygulamalar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Anne sütü bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en önemli besindir.Anneler anne sütünü artırmak için bölgesel ve kültürel özelliklere göre çeşitligeleneksel yöntemlere başvurmaktadır. Araştırma bebeği olan annelerin emzirmeve anne sütünü artırıcı geleneksel uygulamalar hakkındaki bilgi, tutum vedavranışlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır.Afyon Devlet hastanesi pediatri polikliniğine başvuran anneler ilepediatride yatarak tedavi gören bebeklerin anneleri araştırmanın evreninioluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü 227 kişi olarak hesaplandı. Annelerinemzirme ve süt arttırıcı uygulamalara ilişkin inanç, bilgi, tutum ve davranışlarınınincelendiği 80 sorudan oluşan anket formu yüz yüze uygulandı. Verilerinanalizinde tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U ve ki-kare testi uygulandı.Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 18,0 kullanıldı.Katılımcıların yaş ortalaması 25,7 ± 5,0'di. Gebelikte emzirme ve annesütü eğitimi alanların oranı %34,8; doğumdan sonra ise %63,9'du. Sütünüartırmak için geleneksel yöntem bilenlerin oranı %92,5 ve bitkisel çaykullananların oranı %45,8'di. Anne sütünü artırmaya yönelik uygulamalarıannelerin eğitim durumu, çocuk sayısı ve gebeliğin planlı olması etkilemektedir(p<0,001, p<0,047, p<0,014). En sık kullanılan geleneksel yöntemler bol sıvıtüketme, soğan, helva, karışık bitki çayı ve bulgurdur. En çok kullanılan bitkiçayları sırasıyla; karışık bitki çayı ve rezenedir.Annelere sağlık personeli tarafından emzirme eğitimi ile birlikte süt artırıcıyöntemler hakkında bilgi hem doğum öncesi hem de doğum sonrasındaverilmelidir. Breast milk is the most important nutrient for healthy growth anddevelopment of the infant. Mothers are applying to various traditional methodsaccording to the regional and cultural characteristics to increase the breast milk.This study was made as descriptive and cross-sectional study to research theknowledge, attitude and behavior of the mothers who had babies about thetraditional methods increasing the breast milk. The population of the current research includes the mothers admitted toAfyon State Hospital outpatient department of pediatrics and the mothers who hadbabies inpatients in pediatrics. The sample size was calculated as 227 people. Aquestionnaire consisting of 45 questions was administered face to faceinvestigating the mothers' beliefs, knowledge, attitudes and behaviors aboutbreastfeeding and milk increasing practices. To analyze the data the descriptivestatistics, Mann-Whitney U and chi-square test were performed. SPSS 18.0 wasused for the statistical analysis of the data. The average age of participants was 25,7 ± 5,0. The rate of the motherswho had education about breastfeeding and breast milk was 34,8% duringpregnancy and 63,9% after the birth. The ratio of those who know the traditionalmethods to increase their milk was 92,5%, and using the herbal tea was 45,8%.Mothers' education level, number of children and unplanned pregnancies affectedthe applications aiming to increase mother's milk (P <0.001, p <0.047, p <0.014).The most commonly used conventional methods were consuming plenty of fluids,onions, halvah, herbal tea and wheat. The most commonly used herbal teas,respectively; mixed herb tea and fennel. In the both prenatal and postpartum time, health staff must giveinformation to mothers about the methods to increase their milk as they givebreastfeeding education.
Collections