Farklı yöntemlerle elde edilmiş sarımsak (Allium sativum L.)ekstraktlarının antimutagenik etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Denemede farklı yöntemlerle elde edilen sarımsak ekstraktların HidrojenPeroksid'in (H2O2) oluşturduğu mutagenik etkiye karşı, antimutagenik etkinliğiaraştırılmıştır. Bu amaçla 6 farklı sarımsak ekstraktı (taze sarımsak, tazekaynatılmış, mikrodalga fırında ısıtılmış, toz halde, kaynatılarak toz halde ve çiftsantrifüjlü sarımsak ekstraktı), pozitif kontrol olarak Hidrojen Peroksit (H2O2) venegatif kontrol olarak da bir gece bekletilmiş çeşme suyu kullanılmıştır. Deneymateryali olarak kullanılan bakla (Vicia L) tohumları, mutagenfabauygulamasından sonra sarımsaklardan sulu ekstraksiyon yöntemiyle hazırlananfarklı konsantrasyonlardaki (0,025 ml/ml ve 0,25 ml/ml) farklı sarımsak ekstraklarıile muamele edilmiştir.Hidrojen Peroksit (H2O2) muamelesi sonucunda hücre bölünme oranındameydana gelen azalmanın sarımsak ekstraktı uygulamaları ile artış gösterdiği vekromozomal hasar sıklığının, farklı yöntemlerle elde edilen sarımsak ekstraktlarıuygulamasına bağlı olarak değiştiği ortaya çıkmıştır. Uygulama grupları içerisindetaze ve toz halde sarımsak ekstraktı uygulamalarının, diğer uygulama gruplarına görenispeten daha etkili olduğu, ısıtma işlemi uygulanan gruplarda ise bu etkinin çokbelirgin olmadığı görülmüştür. Uygulanan her iki konsantrasyon karşılaştırıldığındaise bu değişimlerin, konsantrasyona bağımlı olmaktan ziyade uygulama şekli ileilişkili olduğu bulunmuştur.. In this study, the anti-mutagenic activity of the garlic extracts whichprepared by different methods was investigated against the mutagenic effects ofHydrogen peroxide (H2O2). For this purpose, six different garlic extract were used.Hydrogen peroxide (H2O2) was used as positive control and one night aged tapwater was used as negative control in this study. For this purpose, broad bean (Viciafaba L) seeds which were used as experiment material were treated with differentaqueous garlic extracts in different concentrations (0.025ml/ml and 0.25ml/ml) afterthan mutagen treatment. Garlic extract treatments increased the dividing cell rate(mitotic index), which has been decreased after than Hydrogen peroxide (H2O2)treatment. Chromosomal aberration frequency was changed depending on garlictreatments. Fresh garlic extract and garlic powder extract treatments were moreeffective than the other garlic extracts. It was found that heated garlic extractsshowed slight effects on mitotic index and chromosomal aberrations. When the twotreatment concentrations of garlic extracts compared, it was found that thesechanges were more related with the application method than the treatmentconcentrations.ANAHTAR SÖZCÜKLER / KEYWORDSSarımsak, Vicia faba L, Hidrojen Peroksit, antimutagenik etki, kromozomalhasarGarlic, Vicia faba L, Hydrogen Peroxide, antimutagenic effect, chromosomalaberration
Collections