Kronik böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz uygulaması sırasında besin tüketme miktarının kan basıncına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kronik Böbrek Yetmezliği Hastalarında Hemodiyaliz Uygulaması Sırasında Besin Tüketme Miktarının Kan Basıncına EtkisiAmaç: Bu araştırma, kronik böbrek yetmezliği hastalarında hemodiyaliz uygulaması sırasında besin tüketme miktarının kan basıncına etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya İstanbul ilinde, hemodiyaliz tedavisi alan 62 hasta alındı. Hasta grupları; besin tüketim miktarlarına göre üç gruba ayrıldı. Veriler, sosyo-demografik özellikler formu ve İzlem formu aracılığı ile toplanarak analiz edildi. Bulgular: Hemodiyaliz tedavisi sırasında, sistolik arter basıncı hemodiyaliz öncesi ölçümüne göre, birinci grupta 123,61' den 109,40 mmHg' ya, ikinci grupta 138,99' dan 115,15 mmHg' ya, üçüncü grupta 134,68' den 121,32 mmHg' ya düştüğü belirlendi. Her üç grupta yer alan bireylerinde besin tüketimi sonrası kan basıncının düşme eğiliminde olduğu gözlendi. Hemodiyaliz tedavisi sırasından besin tüketim zamanının kan basıncı değişimlerinde farklılıklara neden olduğu tespit edildi. Hemodiyaliz tedavisinin ilk bir saatlik diliminde besin tüketen bireylerde kan basıncı değişikliğinin diğer bireylere oranla fazla olduğu saptandı. Bu araştırmada bireylerin interdiyalitik ağırlık kazanımları kan basıncı düşüşünü etkilemediği gözlendi.Sonuç: Hemodiyaliz tedavisi sırasında intradiyalitik hipotansiyon riskinin azaltılmasına yönelik hastaların besin tüketim miktarlarının azaltılması ve besin tüketim zamanının ilk bir saat içinde yapılmaması önerildi. Effect Amount of Food Intake On Blood Pressure Of Patients With Chronic Kidney Disease During Hemodialysis Procedure Objective: This study was presented to diagnose the effect of food intake the blood pressure levels of patients with chronic kidney disease during hemodialysis procedure.Materials and Methods: The research includes 62 patients who receive hemodialysis treatment in Istanbul. The groups were formed according to the amount of the food intake of patients. To collect the data, `the socio-demographic properties form` and `the tracing form` were used and analyzed. Findings: It was observed that, compared to the levels prior to the hemodialysis, the systolic blood pressure during the treatment decreased from 123,61 to 109,40 mmHg in the first group, from 138,99 to 115,15 mmHg in the second group and from 134,68 to 121,32 mmHg in the third group. A tendency of decrease in the blood pressure after food intake was observed in all three groups. It was also observed that food intake hour during the hemodialysis lead to differences in the blood pressure changes. The systolic blood pressure levels in the first hour of food intake decreased by 14,08 mmHg in the patients who were in the first 30 minutes, by 23,07 mmHg in those who were in the first 30 minutes to one hour, whereas in the patients whose food intake took place after one hour, the systolic blood pressure levels decreased by 7,25 mmHg .This study indicates that the interdialysis weight gain does not affect the blood pressure decrease.Result: It is advised that food intake of patients regarding the intradialytic hypertension risk during hemodialysis should be reduced and should not be given in the first hour of hemodialysis treatment.
Collections