Protein enerji malnütrisyonunda serum total protein, albumin, globulin, prealbuimin düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-37- OZET Bu< araştırmada, dört plazma proteininin protein enerji mal- nütri s y onumdaki seviyeleri ve uygun beslenmeden sonraki dü - zeyleri sağlıklı kontrol i gurubu ile karşılaştırılmış, nut - risyonel durumu takipte aralarındaki ilişkiler araştırılmış tır. Araştırmaya alman olgular üç gurup içinde incelenmiştir. Gurup 19 Doğramacı - Wray sınıflandırılmasına göre üç ve dördüncü dereceye giren 27 protein enerji malnütrisyonlu, Gurup 11, Uygun beslenme sonucunda bir hafta sonraki gurup 1 in kontrolü, gurup 111, ise aynı yaş gurubundaki sağlıklı çocuklardan oluşan 14-iolguyu içermektedir. Malnütrisyonlu olgular ile normal kontrol gurubun gelişme düzeyleri karşı laştırılmış, malnütrisyonlu olgular aleyhine anlamlı farklı lık olduğu görülmüştür. Her üç gurubun prealbumin, albumin, total protein, globulin» düzeyleri sırasıyla; Gurup 1; PA: ll.08zfc2.46 mg/dl, alb. : 3`6+0o52 gr/dl, t0 prot. 6.03+0.41 gr/dl, glob. 2.4+0.24 gr/dl. Gurup 11; PAs 20.1+5.31 mg/dl, alb. 3.72+_0.6 gr/dl, t.prot 6.12zfc0.56 gr/dl, glob. 2.32±0.31. Gurup 111; PA: 22.1±4.64 mg/dl, alb. 4.6+0.4 gr/dl, t.prot 7.02 + 0.18 gr/dl, glob. 2.45+.0.17 gr/dl olarak saptanmış, gurup 1, ve gurup 11 arasınûa prealbumin düzeyleri açısın - dan istatistiksel olarak anlamlı fark elde edilmiş ( P<C0. 01 ), gurup 1 ve gurup 111 arasında total protein, albümin, prealbumin değerlerinin istatistiksel olarak yine anlamlılık taşıdığı görülmüştür. Protein özümlenmesini kısıtlayan çevresel faktörlerin kara-?38- ciğeri etkileyerek azalmış protein biyosentezine yolaçtığı, malnütrisyonun alt guruplarını birbirinden ayırmada antro - pometrik bulgular, fizik muayene bulguları yeterli olmadı - ğmdan, biyokimyasal olarak karaciğerin sentezlediği prote inlere başvurulabileceği vurgulanmıştır. Yetersiz protein alımına karşı prealbüminin yüksek duyarlık derecesi aşikar olarak bunun yüksek turnover hızına bağlan - mış, uygun beslenmeye alınma ile yine aynı hassasiyetle sen tez cevabı olabileceği düşünülmüş, prealbumin ölçümünün pre- kwashiorkor ve nutrisyonel durumu takipte karaciğer tarafın dan sentezlenen diğer proteinlere göre daha hassas olabile - ceği, prealbumin seviyesinin değerlendirilmesi ile olgula - rm hastahanede veya evde takibedilmesine karar verilebile - ceği sonucu ortaya çıkarılmıştır. -39- SUMMARY In this study levels of plasma proteins ( PA, t.prot, alb, glob.) in PEM and after an appopriate nutrition are compa - red with the levels in healty children to investigate the relation among this proteins in following the nutritional status. The subjects were studied in three groups : Group I, consis ted of 27 patients with PEM; group II, follow-up of these 27 patients after one week of appropriate nutrition and group III, 14 healty children in the same age group. When the growth parameters of the subjects with PEM and of the healty control children were compared, a significant delay was noted in the children with PEM. The 27 children in gro up I, were in the 3 rd or 4 th degree of PEM according to Doğramacı - Wray classification. The levels of PA, alb, t.prot. and glob, determined in each. of three groups were as follows : Group I : PA : 11.08+2.46 mg/dl, alb : 3.6±0.52 gr/dl, t.prot : 6.03+0,41 gr/dl, glob : 2.4+0.24 gr/dl. Group II : PA : 20.1+5.31 mg/dl, alb: 3.72 + 0.6 gr/dl, t.prot: 6.12+0.56 gr/dl, glob: 2.32±0.31 gr/dl. Group III : PA : 22. 1± 4.64 mg/dl, âlb: 4.6+0.4 gr/dl, t.prot: 7.02±0.18 gr/dl, glob : 2.45+0.17 gr/dl. In statistical evaluation, a significant difference was noted in PA values ( P<0.005 ) in group I and group II. The total protein, albumin and prealbumin values in group I were different from those in group III ( P<0.01 ). These results suggested that, since the environmental fac --40- tors restricting protein assimilation play a role in decre ased protein biosynthesis, proteins synthesized in liver could be used as biochemical indicators whenever the anth - ropometric and physical examination findings are insuf f ici«./> t ent to differentiate the PEM subgroups. The high sensitivi ty of prealbumin to decreased protein ingestion is thought to be the result of its high turnover rate, and its rapid increase with appropriate nutrition is evaluated as a synt - hessis response. It has been concluded that PA determinati - on in prekwashiorkor and in following the nutritional sta - tus could be a more sensitive indicator than other proteins synthesized in liver and by evaluating the PA levels a deci sion could be made whether to home - treat or hospitalize the PEM cases.
Collections