Kahvecilerde çevresel tütün dumanı maruziyetinin solunumsal etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
37 ÖZET KAHVECİLERDE ÇEVRESEL TÜTÜN DUMANI MARUZÎYETÎNİN SOLUNUMSAL ETKİLERİ Çevresel tütün dumanının hem çocuklar hem de erişkinlerde solunum sistemine zararlı etkileri bilinmektedir. Ülkemizde kahvehaneler yeterli havalandırma sistemi olmayan ve yoğun sigara içiminin olduğu iş yerleridir. Bu nedenle kahvehane çalışanları uzun sureli ve yoğun olarak çevresel tütün dumanına maruz kalmaktadırlar. Kahvecilerde çevresel tütün dumanı maruziyetinin solunumsal yakınmalar ve solunum fonksiyonlarına etkisini, ayrıca çevresel tütün dumanı (ÇTD) maruziyeti olmayan kontrol grubuyla karşılaştırarak, kahvecilik mesleğinin `solunumsal yakınma ve hastalık` oluşturma riskini araştırdık. 114 kahvehane çalışanı ve 93 kontrol grubunu oluşturan küçük iş yeri çalışanına anket, fizik muayene ve solunum fonksiyon testi uygulandı. Çalışmamızda yaş, boy, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, iş yeri dışında ÇTD maruziyeti, iş yeri özellikleri, çalışma süreleri ve sigara alışkanlıkları açısından her iki grup arasında istatistiksel anlamlı farklılık yoktu. Solunumsal yakınmalar (öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltı) kahvecilerde kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Kahvecilerde mesleğinin solunumsal yakınma oluşturma riski, öksürük için [(odds ratio (OR) = 3.408, %95 güven aralığı(GA) = 1.47-7.85)], balgam için (OR=2.669, %95 GA = 1.34- 5.30), nefes darlığı için (OR=5.93, %95 GA = 2,76-12,75), hırıltı için (OR= 3.226, %95 GA =? 1.41-7.35), kronik bronşit için (OR= 4,32, %95 GA = 1,34-5,30) daha yüksek bulundu. Kahvecilerde mesleğin klinik parametreler yarımda, solunum fonksiyon testlerine de olumsuz etkisini destekleyen değişiklikler saptandı. Özellikle beklenenin yüzdesi (% beklenen) olarak FEVı, PEF, FEF25, FEF50, FEF25-75 değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı azalma gösteriyordu. Azalma düzeyleri FEVİ'de %5,1, FVC'de %3,4, FEVı/FVC'de %1,6, PEF'de %6,45, FEF25'de %7,2, FEF50'de %10,16, FEF25-75'de %9,8 oranında bulundu. `Solunumsal hastalık` kavramı altında değerlendirilen olgular, kahveciler grubunda istatistiksel olarak anlamlı biçimde daha yüksek saptandı. Yaş, BM, sigara içme durumu dikkate alındığında; kahvecilik mesleğinin solunumsal hastalık ortaya çıkarma riskini, tek başına 5,3 kat arttırdığı gözlendi. Sonuç olarak yoğun ve uzun süreli ÇTD maruziyeti nedeniyle kahvecilik solunumsal semptomlarda anlamlı artışa ve fonksiyonel kayba yol açan bir meslektir. 38 SUMMARY RESPIRATORY SYSTEM EFFECTS OF ENVIRONMENTAL TOBACCO SMOKE ON COFFEHOUSE WORKERS It is known that environmental tobacco smoke (ETS) has harmfull effects on respiratory systems of either children or adults. In Turkey coffeehouses are places without appropriate ventilation sources and where intensive tobacco smoking occurs. In this respect, coffeehouse workers are exposed to environmental tobacco smoke heavily for a long day time. We searched the effects of ETS on respiratory symptoms and pulmonary fttnction in coffeehouse workers by comparing with the control group in whom are not exposured to ETS. Questionnaire, physical examination and pulmonary function test are established to 114 coffehouse workers and 93 controls who worked in supermarkets, butchers and etc. In this study, age, height, weight, body mass index, exposure of tobacco out of the workspace, workspace properties, working times and smoking habbits were not statistically different among the groups. Respiratory complaints (cough, sputum, dyspnea, wheezing) were statistically different in coffehouse workers than control group. The risk of occupation (working in a cooffeehouse) on cough (odds ratio (OR) = 3.408, %95 CI=1.47-7.85), sputum formation (OR=2.669, %95 CI^l.34-5.30), dyspnea (OR=5.93, %95 CI=2,76- 12,75), wheezing (OR= 3.226, CI= 1.41-7.35), chronic bronchitis (OR= 4,32, %95 CI= l,34-5,30)is higher. Especially (% predicted ) FEV1, PEF, FEF 25, FEF 50, FEF 25-75 are statistically lower than the control group. FEV1 decreased %5,1, FVC %3,4, FEV1/FVC %1,6, PEF %6,45, FEF25 %7,2, FEF50 %10,16, FEF25-75 % 9,8 in coffeehouse workers group. The number of people who were described as having a 'respiratory disease', were statistically higher in coffeehouse workers. If age, body mass index and smoking habbits are standardized between the groups, the risk of coffeehouse working to cause a 'respiratory disease' is alone 5.3 times more than the controls. As a result we observed that working in a coffeehouse where ETS exposure takes place, causes significant elevations on respiratory syptoms and decreases pulmonary function tests.
Collections