Karşıyaka Sağlık Grup Başkanlığı (KSGB) bölgesindeki gıda ile ilgili sıhhi müesseselerde çalışan çocuk ve genç işçiler üzerinde bir inceleme
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
KSGB bölgesindeki gıda ile ilgili sıhhi müesseselerde çalışan çocuk ve genç işçiler üzerinde yapılan bu araştırma tanımlayıcı ve kesitsel özellik taşımaktadır. Gıda ile ilgili sıhhi müessese kapsamı içinde lokanta, pastahane, pideci, hamburgerci, kebapçı, kahvehane, tavukçu, sakatatçı v.b. gibi işyerleri ele alınmıştır. Veriler bu işyerlerinde çalışan 18 yaşına kadar çocuk ve gençlerden anket yöntemi ile toplanmıştır. Elde edilen bulgulara göre KSGB bölgesindeki bu işyerlerinde tüm çalışanlar arasında %14.9 oranında çocuk ve genç işçi çalışmaktadır. Çalışan bu çocuk ve gençlerin büyük bir kısmı erkektir. Çocuk ve genç işçilerin %52.1'inin ilkokulu bitirdikten hemen sonra çalışmaya başladığı görülmektedir. Çalışan çocuk ve gençlerin %28.7'si ise hem çalışmakta hem de öğrenimine devam etmektedir. Çocuk ve genç işçilerin %31.6'sı aile bütçesine katkı, %22.6'sı aile işletmesinde ailesine yardım amacıyla, daha az oranlarda da meslek öğrenmek ve okula gitmek istememek gibi nedenlerden dolayı çalışmaktadırlar. Çocuk ve genç işçilerin yarısına yakın bir oranı her gün işe gitmekte ve %64.1'i günde sekiz saatten fazla çalışmaktadır. Araştırmamıza katılan çocuk ve gençlerin nerdeyse yarısı saat 20.00den sonra da çalışmaktadır. Çocuk ve genç işçilerin %71.4'ü ilk çalışmaya 12-15 yaş grubunda başlamıştır. Çalışan çocuk ve gençlerin %86.8'inin sosyal güvencesi yoktur. Ayrıca her gün çalışan çocuk ve gençlerin %79.0'ı haftada bir gün izin kullanırken %82.0't yıllık izin kullanmaksızın çalışmaktadır. Çocuk ve genç işçilerin %91.5'inin işe başlarken sağlık raporu alınmamıştır. Sağlık raporu olan 20 çocuktan sadece biri altı ayda bir düzenli kontrole gitmiştir. The current study has descriptive and cross-sectional features and it is based on the questionaire applied to the child and teenager workers working in the hygenic institutions in KHDD* region. The data were collected form the results of the questionaires applied to the child workers, which were divided three groups according to their ages; 12 years and below, 12-15 years and 16-18 years, respectively. The data showed out that the 52.1 percent started working right after their graduation from the primary school, while the 28.7 percent had continuing education in related schools at the same time. The 31.6 percent of these workers were working to support their family's budget, while 22.6 percent, the second large group, were working in their family's workplace to provide further help. It was found that 44.9 percent were working full-time and 64.1 percent were working for more than 8 hours per day. Also, about half of the workers were at work after 8 pm. The 79.0 percent were working with one day off per week, while the 82.0 percent were not even using the annual vacation. 71.4 percent of the respondents had started to work between the ages of 12 and 15. The initial health report requirement for working was not fulfilled in the 91.5 percent. Among the 20 children having health reports, only one was under health controls with regular 6-month-intervals. In this study it was found out that the 86.8 percent of the child and teenager workers did not have any social security. *KHDD.Karşıyaka Health District Directory Key word :Child Labor
Collections