Yoksul ve yoksul olmayan kadınlarda sağlık algısını etkileyen etmenlerin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma yoksul ve yoksul olmayan kadınlarda sağlık algısını ve etkileyen etmenleriincelemek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini Kars ilinde yaşayan 210 yoksul ve 210 yoksul olmayanolmak üzere 420 kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak literatür bilgisinden derlenenyoksulluk ve sağlık anket formu kullanılmış, bireylerde yoksulluk sınırını belirlemek içingıda-kalori yaklaşımına göre hesaplanan mutlak yoksulluk ölçümü yapılmıştır. Sağlık algısınıdeğerlendirmek için katılımcılara tek soru yöneltilmiştir. Araştırma verilerinindeğerlendirilmesinde ki-kare ve spearman kolerasyon analizi kullanılmıştır.Çalışmada yoksul kadınlarda %78,1, yoksul olmayan kadınlarda %43,4 oranında kötü-orta sağlık algısı saptanmıştır. Yoksul kadınlarda kronik hastalıklar, yaş, aylık gelir sağlıkalgısını etkilerken, öğrenim durumu, medeni durum, sigara kullanma durumu ve sağlıkgüvencesi sağlık algısını etkilememektedir. Yoksul olmayan kadınlarda ise öğrenim durumu,kronik hastalıklar, yaş, aylık gelir, sağlık güvencesi sağlık algısını etkilerken, medeni durumve sigara kullanma durumu sağlık algısını etkilememektedir.Elde edilen verilere göre sağlık algısı yoksul bireylerde daha kötüdür. Yoksulbireylere özellikle eğitim ve sağlık hizmeti götürülmesine yönelik çabalar arttırılmalı,ulaşılması daha kolay olan sağlık ocaklarının etkin kullanılması sağlanmalıdır. Sağlıkhizmetlerinin sunumunda önemli yeri olan hemşireler, hizmet sunarken yoksul bireylereöncelik göstermeli, yeşil kart hizmetinden yararlanmalarını sağlamalı, kurumlar arası işbirliğiyapmalı ve yoksul bireyleri, üretim sürecine katılabilmeleri için iş bulma kurumlarınayönlendirmelidirler.Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, sağlık algısı, kadın ve hemşirelik This study aimed to investigate the perceived health status and effecting factors inpoor and not poor women.Study population was consisted of 420 women from Kars the northeastern part ofTurkey, 210 were poor and 210 were not. For data collection we used poverty and healthquestionnaire from which was derived from literature and the absolute poverty measure wascalculated according to food-calory approach. To evaluate the perceived health status onequestion was directed to subjects. For the statistical analysis chi-square test and spearmancorrelation analysis were used.We determined that perceived health is poor to moderate in poor and not poor women,78.1% and 43.4% respectively. In poor women chronic diseases, age and monthly incomeeffected the perceived health- while education degree, marital status, smoking and health-insurance did not. In not poor women education degree, chronic diseases, age, monthlyincome and health insurance effected the perceived health while marital status and smokingdid not.As a result, perceived health is poorer in poor individuals. Particularly education andhealth service must be increased for poor subjects and health cabins must be used moreefficiently. Nurses have an important place in service and they must give priority to poorsubjects provide the cooperation of the institutes, let them use green card and direct them toemployment agencies.Keywords: poverty, health-perception, women and nursing.
Collections