dc.description.abstract | 7. ÖZET Ankara İli, Mamak ilçesi belediye sınırları içindeki 5 no'lu Akde- re, 13 no'lu Mamak, 15 no'lu Kayaş aile plânlaması ve ana çocuk sağlığı merkezlerine başvuran 0-1 yaş grubu çocuğu olan, tesadüfi örnekleme yön temi ile seçilen 200 annenin beslenme uygulamaları, bilgi düzeylerini, beslenmeyi etkileyen faktörleri öğrenmek amacıyla böyle bir araştırma ya pılmıştır. Araştırma sağlık taramasına çıkan personelle beraber yürütülmüş. Çocukların boy ve kilolarını üç kez ölçüm sonucunda belirlenmiş, araştır manın diğer bulguları anket uygulaması ile toplanmıştır. 0-1 yaş çocuk beslenmesinde anne ve babanın eğitim düzeyinin, eko nomik durumlarının önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma sonucunda an nelerin % 77,5 'nin, babaların % 67, 5 'inin ilkokul mezunu oldukları, aylık gelirin 100-200 bin TL. olduğu bulunmuştur. Çocukların normal doğum sürelerinde doğdukları, boy ve kilo ölçüm lerinin hem doğumdan hemen sonra hem de şimdiki boy ve ağırlıklarının nor mal ölçüler içinde olduğu saptanmıştır. Ailelerin % 40, 5' inin ilk çocukları olduğu, doğumlarında ilk önce % 85,5' inin şekerli suyla beslendikleri, anne sütüyle beslemenin yaygın olduğu tesbit edimiş tir. Annelerin % 36, 5` inin pirinç unuyla yaptıkları mamaları verdikleri, hazırlarken süt kullandıkları belirlenmiştir. Çocuklara ek besinlerin 12. ayda verildiğini (% 18,0 ) yaygın o- larak, verilen ek besinlerin süt, yemek suları, yoğurt, pekmez, bal olduğu saptanmıştır. Anneler çocuklarını- günde 3-4 kez besledikleri, katı yiye- -65--66- cekleri olduğu gibi kullandıkları (% 44,5) ve kaşıkla verdikleri, çocuk ları nasıl besleyeceklerini ailedeki büyüklerden öğrendikleri tesbit e- dilmiştir. Annelerin çocuklarını uzun süre (1 yaş ve üstü) emzirmelerinin ya rarlı olacağı, bununla beraber çocuk 3-5 aylık olduğunda ek besin veril mesinin doğru olduğunu (% 59,0) gebe ve emziklilikte beslenmenin çocuğu etkileyeceği, fakat anne sütüyle hastalık geçmeyeceğini düşünmelerinin yaygın olduğu bulunmuştur. İnek sütü veren annelerin sütün sulandırılarak kullanacaklarını, kaynatmakta gerektiğini bildikleri, çocuğa yararlı ve zararlı yiyecekle rin bilindiği tesbit edilmiştir. Yükseköğretim Kurulu Dokümantasyon Merkezi | |