Show simple item record

dc.contributor.advisorSucuoğlu, Hale
dc.contributor.authorKuleli, İlknur
dc.date.accessioned2021-05-05T08:50:01Z
dc.date.available2021-05-05T08:50:01Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/570670
dc.description.abstractBilindiği gibi eğitim sisteminin amacı nitelikli ve başarılı insanlar yetiştirmektir. Fakat günümüzde, ilkokullarda eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler olduğu gibi, bu eğitimi başarısız olarak tamamlayan öğrencilerin sayısı da bir hayli fazladır. Bu durum, öğrencilerin başarısızlığına sebep olan faktörlerin araştırılması ve çözümlenmesi gereğini doğurmaktadır. Bu çalışmada öğrencinin başarısını etkileyen faktörlerden aile ele alınmıştır. Çünkü çocuğun eğitiminden birinci derecede ailenin sorumlu olması ve çocuğun zamanının büyük bir kısmını ailesinin yanında geçirmesi aileyi diğer faktörlere göre önemli kılmaktadır. Anne ve babanın çocuğa gösterdiği ilginin çocuğun okul başarısına olan etkisi göz ardı edilemez derecede etkilidir.Bu çalışmada 2014–2015 yılında eğitim gören ilkokul öğrencilerinin anne ve babalarının görüşlerinin saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kırklareli iline bağlı Vize ilçesinde yer alan Atatürk İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Arife Bekir Uğurlu İlkokulu ve Adalet Erez İlkokullarında okuyan öğrencilerin 562 anne ve babası oluşturmaktadır. Bu ölçek ilkokullarda anne ve baba ilgilerinin çocukların başarısı üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla Georgiou (1999) tarafından geliştirilmiştir. Ölçeğin ilk formu Yunancadır. Ölçeğin özgün formu Georgiou tarafından gönderilmiş olup, araştırmalarda kullanılabileceği ifade edilmiştir. Ölçeğin Türkçe'ye uyarlama çalışması araştırmacı ve danışmanı tarafından yapılmıştır. Ölçek anne ve babalar için iki ayrı ölçek olarak hazırlanmış ve 5'li likert tipindedir. Ölçek önce anadilleri Yunanca ve Türkçe olan iki kişi tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Ölçek ile elde edilen verilerin istatistik analizleri SPSS programı ile yapılmıştır. Alt problemlerin istatistiksel analizinde t-testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova ve Scheffe) testi uygulanmıştır. Ailenin gelir durumu, eğitim durumu, çocuğa sağladığı imkânlar, ailenin eğitime bakış açısı, ailece bos zamanlarda yapılan aktiviteler, ailenin okuma alışkanlıkları, ailede yaşayan kişi sayısı ve aile üyeleri arasındaki ilişkiler gibi aileye ait özellikler öğrencilerin okul başarılarını etkilemektedir. Hazırlanmış olan anket çalışmasında da bu özelliklerin öğrenci başarısını etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda ailenin, ilkokul öğrencilerinin okul başarısını etkilediği görülmüştür. Araştırma sonuçları eğitimcilere ve ailelere öğrencilerin okul başarılarını artırmak için yapılacak çalışmalarda rehber olacaktır.
dc.description.abstractAs it is known, the aim of the education system is to educate qualified and successful people. But nowadays, while there are some students completing their primary school education successfully , unfortunately significant number of students complete their education unsuccessfully. This situation makes it necessary to search and solve the factors that make students unsuccessful. In this research, family factor which affects student success was made a matter. Since the parents are the first responsible ones of students and students spend most of their times with their parents, parents are more important than other factors on their education. Assistance of parents on students is significantly important on their education. In this research it is aimed to determine the idea of parensts whose students take education between 2014 to 2015 education period. Workout group of this research consist of 562 mothers and fathers whose kids are students of Atatürk Primary School, Cumhuriyet Primary School, Arife Bekir Ugurlu Primary School or Adalet Erez Primary School in Vize, Kırklareli. This scale has been improved by Georgiou (1992) to determine the effects of the parents assistance on primary school student success. The scale has been improved in Greek language at first. The original form of the scale has been sent by Georgiou and it was mentioned that the scale could be used on researches. Adaptation of the scale into Turkish has been done by his advisor and researcher. The scale has been prepared as two seperate scale both for mothers and for fathers and it is in the type of 5 likert. Scale was firstly translated into Turkish by two people whose mother languages are Turkish and Greek. Statistic analysis of the datas that are obtained via scales have been done with SPSS program. While doing statistic analysis of sub problems; t-test, one way Anova and Scheffe have been applied. Income status and educational status of the family, possibilities those are obtained by parents for student, vievpoint of the parents on education, free time activities in family, reading habits of the parents, number of person inside the family and relations between them affects students educational success.On the survey it was searched if these factors affect students success or not. At the end of research it was found out, that parents affect primary school students educational success. Research results will be guide for educationists and parents during studies which is made to improve students success.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleİlkokullarda anne ve baba ilgisinin çocukların başarısı üzerine etkileri (Kırklareli ili örneği)
dc.title.alternativeParental involvement and attribution effects on children's achievement in primary school (Case of Kırklareli)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmStandardized achievement test
dc.subject.ytmPrimary education
dc.subject.ytmKırklareli
dc.subject.ytmPrimary education students
dc.subject.ytmParents
dc.subject.ytmParents attitude
dc.subject.ytmFamily relations
dc.subject.ytmSuccess
dc.subject.ytmStudent achievement
dc.identifier.yokid10083479
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid395264
dc.description.pages179
dc.publisher.disciplineEğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess