Show simple item record

dc.contributor.advisorParıltı, Nurettin
dc.contributor.authorYilmaz, Mustafa Atahan
dc.date.accessioned2021-05-05T08:38:26Z
dc.date.available2021-05-05T08:38:26Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/567036
dc.description.abstractBu çalışmada satış tutundurma unsurlarından biri olan satın alma noktası tadım stant uygulamalarının satışları ve tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini görmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda tadım stant personeli kılığındaki araştırmacı doğrudan ve gizli gözlem yöntemiyle tadım gerçekleştiren tüketicilerden veri toplanmıştır. Satın alma ile cinsiyet, yaş, yanında çocuk bulunması, beğenme, geçmiş deneyim ilişkisi ki kare testleriyle incelenmiştir. Sonuç olarak tadım sonrası satışları etkileyen tek faktörün yaş olduğu, diğer faktörlerin satın almayı etkilemediği ortaya çıkmıştır. 35-44 yaş aralığındaki tüketicilerin tadım sonrası satın alma oranları yüksek iken 7-24 yaş aralığında tadım sonrası satın alma oranlarının oldukça düşük olduğu görülmüştür. Bunun yanında din, iletişim, sağlık, satın alma grupları ve mamulle ilgili çeşitli gözlem sonuçları da elde edilmiştir. Ayrıca perakendeci satış rakamlarına bakılarak satışların 10,8 kata kadar arttığı, ancak bu artışın tadım uygulamasından sonra tekrar eski haline döndüğü görülmüştür.
dc.description.abstractThe objective of the study was to investigate the influence of point of purchase tasting stands on sales and behaviour among consumers. Observation datas are collected in a secret by researcher who acts as retailer staff. Relations between sales and age, gender, shopping with child, finding product tasty, past experience are investigated.After Chi-square analysis, it is found that only age has significant relationship with sales. 35-44 aged consumers are willing to buy after taste while 7-24 aged are not. There are some information was gained about religion, communication, health, purchase groups, and products itself during observation. Alsosales volume increased as much as 10,8 times during the time of tasting. It is seen that effect of tasting stand in sales sharply decreased soon after tasting activity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleSatın alma noktası tadım stantlarının tüketici davranışlarına etkisi üzerine ampirik bir uygulama
dc.title.alternativeThe effect of point of purchase tasting stands on consumer behaviour: an empirical study
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmConsumers
dc.subject.ytmConsumer behavior
dc.subject.ytmSales point
dc.subject.ytmSales promotion
dc.subject.ytmDisplaying of products
dc.identifier.yokid10035778
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid358749
dc.description.pages118
dc.publisher.disciplinePazarlama Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess