Karadeniz bölgesindeki bazı kenevir (Cannabis sativa L.) tohumlarının fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi kenevir üretim alanı içerisinde yer alan 7 ilden temin edilen 21 adet kenevir (Cannabis sativa L.) tohum örneğinin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tohum örnekleri 2007 yılı Eylül-Ekim aylarında, Samsun (Merkez ve Vezirköprü), Ordu (Merkez), Kastamonu (Taşköprü), Zonguldak (Ereğli), Amasya (Gümüşhacıköy) ve Çorum (Merkez) illerindeki 3 farklı kaynaktan temin edilerek, fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir.Araştırma sonuçlarına göre; fiziksel özellikler bakımından en yüksek değerler saf tohumluk oranında (% 99.70) 21 nolu tohum örneğinden (Samsun), cansız yabancı madde oranında (% 3.80) 16 nolu tohum örneğinden (Kastamonu) elde edilmiştir. Bin dane ağırlığında (22.89 g) 4 nolu tohum örneği (Amasya), nem oranında (% 10.67) 1, 2 ve 3 nolu tohum örnekleri (Zonguldak) ve çimlenme oranında (% 94,67) 6 nolu tohum örneği (Amasya) en yüksek değerleri vermiştir.Kimyasal özelliklerde ise, en yüksek ortalama değerler azot (% 4.09) ve protein oranında (% 25.60) 18 nolu tohum örneğinden (Kastamonu), kül oranında (% 17.33) 6 (Amasya), 12 (Çorum) ve 18 nolu (Kastamonu) tohum örneklerinden elde edilmiştir. Makro elementlere ilişkin sonuçlara göre; kalsiyum oranında (% 0.153) 11 nolu tohum örneği (Çorum), kükürt oranında (%0.230) 18 nolu örneği (Kastamonu), potasyum oranında (%0.717) 4 nolu tohum örneği (Amasya), magnezyum (%0.387) ve fosfor oranında (%0.787) ise 5 nolu tohum örneği (Amasya) en yüksek değerleri vermiştir. Fiziksel ve kimyasal özellikler birlikte değerlendirildiğinde, Amasya ilinden alınan kenevir tohumlarının çok daha iyi durumda oldukları görülmektedir.Anahtar Kelimeler: Kenevir, Cannabis sativa L., Kenevir tohum özellikleri, Protein,Azot, Makro elementler This study was carried out to determine physical and chemical characteristics of 21 hemp (Cannabis sativa L.) seed samples obtained from seven provinces located in hemp production area of the Black Sea Region. The seed samples were derived from three different sources in Samsun, Ordu, Kastamonu, Zonguldak, Amasya and Çorum provinces and subjected to laboratory analysis for their physical and chemical attributes.According to the results in terms of physical attributes; the highest values were obtained for pure seed ratio from the seed sample 21 of Samsun (%99.70) and for percent dead foreign material from the seed sample 16 of Kastamonu (%3.80). The seed sample 4 of Amasya (22.89 g) in thousand grain weight, the seed samples of 1, 2 and 3 of Zonguldak (%10.67) in moisture percent and the seed sample 6 of Amasya (%94.67) in germination percentage produced the highest values.As to chemical attributes, the highest mean values were recorded for nitrogen (%4.09) and protein ratio (%25.60) from the seed sample 18 of Kastamonu, for ash content (%17.33) the seed samples 6 of Amasya, 12 of Çorum and 18 of Kastamonu. The results related to the macro elements revealed that the seed sample 11 of Çorum in calcium ratio (%0.153), the seed sample 18 of Kastamonu in sulfur ratio (%0.230), the seed sample 4 of Amasya in potassium ratio (%0.717) and the seed sample 5 of Amasya in both magnesium (%0.387) and phosphor ratio (%0.787) were yielded in the highest mean values. Considering the results of both physical and chemical attributes, it is clear that the seed samples taken from Amasya province are much better than those obtained from the other provinces.Key Words: Hemp, Cannabis sativa L., Protein, Nitrogen, Hemp Seed Characteristics,Macro Elements
Collections