Fındıkta (Corylus avellana L.) ocak dikim yaşı ile verim ve kalite arasındaki ilişkiler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, 2008-2009 yıllarında Giresun ili Güce ilçesi Gürağaç köyünde, 400-440 m rakıma sahip, kuzey-batı yöneyindeki Tombul fındık bahçelerinde yürütülmüştür. Ocak dikim yaşının verim ve kalite kriterleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla, benzer şartları taşıyan 10, 20, 30, 40, 50, 70 ve 90 yaşlarında, 3 tekerrürlü 21 bahçe belirlenmiş ve araştırma bu bahçelerde sürdürülmüştür. Farklı yaşlara sahip ocaklardan elde edilen fındıkların fiziksel özellikleri ve kimyasal içerikleri incelenmiş, ayrıca araştırmanın yürütüldüğü fındık bahçelerinde 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerinden toprak örnekleri alınarak, besin maddesi içerikleri belirlenmiş, elde edilen bulgular istatistiki analizlere tabi tutulmuş, korelasyon katsayıları ve path analizleri yapılarak, ocak yaşının etki değerleri belirlenmeye çalışılmıştır. Farklı yaş gruplarına sahip bahçelerden elde edilen sonuçlara göre, ocak yaşı arttıkça verim ve önemli kalite kriterleri olan meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman ve yağ miktarının azaldığı, buna göre verim ve kalite bakımından en iyi değerlerin 10 ve 50 yaşına sahip bahçelere ait olduğu, 70 ve 90 yaşlarında verim ve kalitenin önemli ölçüde azaldığı ortaya çıkmıştır. This research was carried out on Tombul hazelnut cultivars which had 400-440 meters altitude in the North-west side in Güce?s village Gürağaç in Giresun in 2008-2009. With the aim of defining ocak planting age on productiveness and quality criterias, three continuing twenty-one gardens which were 10, 20, 30, 40, 50, 70, and 90 years old and which had similar conditions were decided and the research was carried out in these gardens. The physical and chemical contents of the hazelnuts which were acquired from ocaks that were of different age were examined, besides, in hazelnut gardens where the research was carried out, food material contents were defined by taking soil samples from the 0-20 cm and 20-40 cm depth, the information which was acquired was subjected to statistical analysis, and the effect of ocak?s age was tried to be defined by making path analysis and correlation index analysis. According to the results which were acquired by gardens which had different age groups, it was seen that as ocak age rises, fruit weight, kernel weight, yield and fat degree, which had important quality criterias, decrease and, the gardens which were of 10 and 50 ages had the best qualities in terms of productiveness and quality and at the age of 70 and 90, productiveness and quality decrease to a great extent.
Collections