Application of membrane processes for the treatment of high strength wastewaters
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu doktora tezi kapsamında, peynir altı suyu ve zeytinyağı endüstrisi atıksularının arıtımıamacıyla mikrofiltrasyon, ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon işlemleri uygulanmıştır. Membrantıkanmasını engellemek amacıyla, membran filtrasyon işlemlerinden önce fiziksel vekimyasal ön arıtım denemeleri yapılmıştır.Tez iki ana kısımdan oluşmaktadır. Ilk kısımda, peyniraltı suyu atıksularının arıtılabilirliğiincelenmiştir. Maksimum giderme verimleri fiziksel ön arıtım, mikrofiltrasyon veultrafiltrasyon işlemlerinin kombinasyonuyla elde edilmiştir. Bu durumda yüzde 99 AKM,yüzde 98 yağ-gres giderme verimi elde edilmesine rağmen KOİ konsantrasyonu 22000 mg/Lgibi yüksek bir değerdedir. KOİ için elde edilen giderme verimi yüzde 66'dır.Tezin ikinci kısmında, zeytinyağı endüstrisi atıksularının (karasu) arıtılabilirliği incelenmiştir.pH=2'de H2SO4 ile koagülasyon, kartuş filtreden ve filtre bezlerinden filtrasyon,ultrafiltrasyon ve nanofiltrasyon işlemlerinin arka arkaya uygulanmasıyla, 3700 mg/L KOİ,1083 mg/L TOK, 30 mg/L AKM ve 40 mg/L yağ-gres konsantrasyonlarına ulaşılmıştır. Başkabir karasu numunesiyle yapılan çalışmada, iki kademe pH ayarlaması, kartuş filte filtrasyonuve nanofiltrasyon ile ulaşılan kirlilik konsantrasyonları, KOİ için 1600 mg/L, TOK için 948mg/L, AKM için 40 mg/L ve yağ-gres için 80 mg/L'dir. Elde edilen sonuçlar, nanofiltrasyonişleminin karasuyun arıtımı için uygun ve kabul edilebilir bir yöntem olduğunugöstermektedir. In the content of this PhD thesis, membrane processes, such as microfiltration, ultrafiltrationand nanofiltration were applied for the treatment of cheese whey effluents and olive oil millwastewaters. Before membrane processes, different physical and chemical pretreatmentexperiments were done in order to avoid membrane fouling.In this respect, this thesis is composed of two main parts. In the first part of the experimentalstudies, cheese whey effluents were examined. Maximum removal efficiencies were obtainedby combination of physical pretreatment, microfiltration and ultrafiltration processes.99 percent of SS reduction and 98 percent of oil and grease reduction were achieved.However, COD concentration was as high as 22000 mg/L with 66 percent removal efficiency.In the second part of this thesis, treatment of olive oil mill wastewater (OMWW) wasinvestigated. If chemical coagulation with H2SO4 at pH=2, cartridge filter and filter clothfiltration, ultrafiltration and then nanofiltration processes were applied, 3700 mg/L,1083 mg/L, 30 mg/L, and 40 mg/L concentrations were achieved for COD, TOC, SS, oil andgrease, respectively. With another OMWW sample, application of two step pH adjustmentand cartridge filter filtration, and then nanofiltration process gave 1600 mg/L, 948 mg/L,40 mg/L, 80 mg/L concentrations for COD, TOC, SS and oil and grease parameters,respectively. The results obtained show that NF treatment is a possible and acceptable methodfor treatment of olive oil mill wastewater.
Collections