Türkiye`nin iç ve dış ekolojik tarım pazarının genel durumunun incelenmesi ve ekolojik tarım ihracatında geliştirilmesi gerekli pazarların değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Sanayi Devrimi ile başlayan ve 20. yüzyıl ortalarından itibaren hızlanarak artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla uygulanan konvansiyonel tan m yöntemi beraberinde bir çok sorunu meydana getirmiştir. Başlangıçta nüfusu doyurmasına rağmen, sebep olduğu çevre kirliği, verimi düşen topraklar ve kirlenmiş su kaynaklan ile insan ve toplum sağlığı açısından bir tehdit haline gelmiştir. Günümüzde bu tehdite karşı, ortalama gelir seviyesinin yüksek olduğu ülkeler başta olmak üzere, insanlar gelişen sağlık ve çevre bilinci doğrultusunda, daha sağlıklı ve ekolojik dengeye zarar vermeyen üretim şekilleri ile üretilen ürünleri talep etmeye yönelmişlerdir. Bu talep sonucu 1970'li yıllardan itibaren ekolojik gıda sektörü adından söz ettirmeye başlamıştır. Bu sektör, ekonomik nedenlerden ötürü modern tarım üretim sermaye bileşenleri fazla gelişmemiş Türkiye gibi ülkelere doğal bir avantaj yaratmıştır. Bu çalışmada dünyada ve Türkiye'deki ekolojik tarımın seyri incelenmiş, ülkemizin mevcut pazar yapısı ve ihracat hacmi incelenmiş, üreticiler/ihracatçı firmalar, gönüllü organizasyonlarla yapılan görüşmeler sonucunda sektörde yaşanan sorunlar belirtilerek çözüm önerileri getirilmiştir. ABSTRACT Conventional agriculture method, to feed the fast growing population since the industrial revolution and mid 20th century, brings about many problems. In the beginning conventional agriculture fed the population yet later becomes a threat causing environmental pollution, infertile farm land, water sources and human health. People, mostly the countries which has higher average of income, developed health and environmental conciousness and they prefer ecological friendly food. Since 1970's ecological food sector is mentioned through this demand. This sector brings natural advantage to the countries like Turkey which has not improved their modem agricultural capital because of the economic causes. In this study, the progress of ecological agriculture in Turkey and the world has been examined, the market structure and the export volume of our country considered and solution proposals by the results of the interviews with the manufacturers, export companies and volunteer associations has been brought.
Collections