Onosma armenıacum`dan izole edilen ?Asetil şikonin? in sıçan midelerinde etanolle oluşturulan ülser modelinde oksidatif strese olan etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda, Onosma armeniacum'dan izole edilen asetil şikoninin sıçanlarda etanol ile oluşturulan mide hasarına (ülser) ve mide dokusundaki bazı oksidant-antioksidant parametrelere etkisi araştırıldı. Ayrıca; doku örneklerinde histopatolojik değerlendirmeler yapıldı.Deney hayvanları olarak, ağırlıkları ortalama 200-250 gr olan 18 adet Albino Wistar türü erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar üç farklı deney grubuna ayrıldı. Grup 1 (n=6): asetil şikonin+etanol grubu, grup 2 (n=6): etanol grubu ve grup 3 (n=6): intakt grup olarak planlandı. Grup 1'deki hayvanlara orogastrik tüp ile asetil şikonin (40 mg/kg) verilmesinden yarım saat sonra orogastrik tüp ile etanol (1 mL, 50% v/v) verildi. Grup 2'deki hayvanlara yalnızca etanol (1 mL, 50% v/v) uygulandı.En düşük ortalama nitrik oksid seviyesi, süperoksid dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz aktiviteleri ile en yüksek malondialdehit düzeyi ve myeloperoksidaz aktivitesi grup 2'de elde edildi. Grup 1'de etanol grubuna göre asetil şikoninin antioksidant enzim aktivitelerini ve nitrik oksit düzeyini artırdığı, malondialdehit düzeyi ve myeloperoksidaz aktivitesini azalttığı gözlendi. Patolojik değerlendirmelerde, intakt gruba ait preparatlar normal mide mukozası görünümleri ile uyumlu bulunurken, etanol alan kontrol grubuna ait preperatlarda, yüzeyde dökülme, şiddetli ülserasyon, kanama, lenfosit infiltrasyonu ve ödem gözlendi. Asetil şikonin + etanol uygulanan gruptaki preparatlarda çok hafif lenfosit infiltrasyonu ve ödem tespit edildi, fakat ülsere rastlanmadı.Bu çalışmanın verileri asetil şikoninin antiülser etkisinin süperoksit dismutaz, glutatyon peroksidaz ve glutatyon S-transferaz enzim aktivitelerini ve nitrik oksit düzeyini artırmasına, malondialdehit düzeyi ve myeloperoksidaz aktivitesinin ise azaltmasına bağlı olabileceğini ortaya koymaktadır. We investigated the effects of acetyl shikonin derived from Onosma armeniacum on ethanol-induced gastric injury (ulcer) and on oxidant- antioxidant parameters in gastric tissue of rats. Additionally histopathological evaluations were done on tissue samples.Eighteen Albino Wistar male rats between 200-250 gr were used as the experimental animals. Animals were divided into three different experimental groups. Group 1 (n=6): acetyl shikonin+ethanol group, group 2 (n=6): ethanol group and group 3 (n=6) was planned as the intact group. Animals in group 1 were given ethanol (1 mL, 50% v/v) half an hour after acetyl shikonin (40 mg/kg) administration by orogastric tube. Only ethanol (1 mL, 50% v/v) was administered in group 2.The lowest mean nitric oxide level and superoxide dismutase, glutathione peroxidase and glutathione S-transferase activities, and the highest malondialdehyde level and myeloperoxidase activity were obtained from group 2. It was observed that acetyl shikonin increased the activities of antioxidant enzymes and the level of nitric oxide, and decreased the level of malondialdehyde and the activity of myeloperoxidase in group 1. In histopathological evaluation, while the gastric tissue samples of intact group were consistent with normal gastric mucosa, there were exfoliation at the surface, severe ulceration, bleeding, lymphocyte infiltration and edema in the gastric tissues of only ethanol-given group. Minimal lymphocyte infiltration and edema but no ulceration were observed in acetyl shikonin + ethanol group.The present data revealed that the anti-ulcer effect of acetyl shikonin might be due to increase of superoxide dismutase, glutathione peroxidase, glutathione S-transferase activities and nitric oxide level, and decrease of malondialdehyde level and myeloperoxidase activity.
Collections