Gıda sektöründe çalışan personellerin veri zarflama analizi yöntemi ile verimliliğin ölçülmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
İşletmelerin mal ve hizmet üretiminde en önemli faktörlerden biri insan kaynağı; diğer işletmelere göre daha üstün kalitede üretim gerçekleştirmek ve rekabet üstünlüğü sağlamak, satış hacmini ve karlılığı yükseltmek, maliyetleri azaltmak, motivasyonu arttırmak gibi hedeflere ulaşmada etkilidir. Bu hedeflere ulaşmak amacıyla işgücünün verimliliğini arttırmak esas alınmaktadır. İşletmelerin üretim hedeflerini gerçekleştirmek için kullanılan insan kaynağı, bir işletmenin ne düzeyde üretken ve etkili olduğunu gösterirken, bunu daha az zamanda daha fazla üretim yaparak gerçekleştirebilir. Bu nedenle işletmelerde çalışanların verimliliklerini ölçmek amacıyla gerekli bireysel, örgütsel ve yönetsel düzenlemeler yapılabilmektedir. Bu araştırmada, çalışan verimliliğini etkileyen faktörlerin incelenmesinin ardından, gıda sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede VZA yöntemiyle çalışanların verimliliğini ölçmek amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bir gıda işletmesinde görev yapan seçilmiş 15 satış temsilcisi oluşturmaktadır. Girdi odaklı CCR modeli sonuçlarına göre 6 satış temsilcisi etkin olarak bulunmuştur. Çıktı odaklı CCR modeli sonuçlarından da faydalanılarak etkin olmayan satış temsilcileri için hedef değerleri belirlenmiş ve etkinliklerini arttırmaları için önerilerde bulunulmuştur. One of the most important factors in the production of goods and services is human resources and it is effective in achieving targets such as achieving superior quality production and competitive advantage, increasing sales volume and profitability, decreasing costs and increasing motivation. In order to achieve these targets, it is essential to increase the productivity of the labor force. The human resources used to achieve the production objectives of enterprises can show how productive and effective an enterprise is, and by doing more production in less time. Therefore, necessary individual, organizational and managerial arrangements can be made by measuring the productivity of the employees in the businesses. The purpose of this study is to measure the productivity of employees by using data envelopment analysis method in a business operating in food sector after examining the factors affecting employee productivity theoretically. The working group of the study consists of 15 selected sales representatives working in a food business. According to the results of the input-oriented CCR model, 6 sales representatives were found to be effective. By using output-oriented CCR model results, target values were determined for ineffective sales representatives and suggestions were made to increase their efficiency.
Collections