Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Mehmet Selami
dc.contributor.authorUyrun, Abdulkadir
dc.date.accessioned2021-04-30T10:53:52Z
dc.date.available2021-04-30T10:53:52Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550435
dc.description.abstractHızlı yiyecek içecek işletmeleri hızlı servis sunma özellikleriyle restoranlardan ayrılmaktadırlar. Dolayısıyla müşterilerin bu tip işletmelerden beklentileri, hizmet taleplerinin en kısa sürede karşılanmasıdır. Bekleme hattı modeli matematiksel modeller ve performans ölçütlerinden yararlanarak, kuyruk sistemlerindeki müşteri akışlarını değerlendirmek ve istenen gelişimi sağlamak için yararlanılan analitik bir yöntemdir. Bekleme hattı modeliyle, servis sistemlerindeki bekleme problemlerini optimum düzeye indirmek mümkündür.Bu çalışmanın temel amacı, hızlı yiyecek içecek işletmesinde servis sistemini bekleme hattı modeliyle analiz ederek bekleme problemini belirlemek ve belirlenen problemlere yönelik senaryolar geliştirmektir. Bu amaca uygun olduğu düşünülerek nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay yöntemi seçilmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak nitel araştırma tekniklerinden görüşme ve doküman analizi teknikleri kullanılarak işletme yöneticisinden gerekli veriler elde edilmiştir. Verilerin dağılımlarını belirlemek amacıyla, SPSS paket programında, Kolmogorov-Smirnov tek örneklem testi uygulanmıştır. Sistem, WINQSB paket programıyla analiz edilmiştir. Analiz sonucu işletmenin birinci aşamasında servis biriminin boş kalma problemi ve ikinci aşamasında müşteri bekleme probleminin olduğu belirlenmiştir. Bu problemleri çözmek amacıyla senaryolar geliştirilerek sistem tekrar analiz edilmiştir. Analiz sonucu işletme için uygun olan senaryo işletmeye önerilmiştir.Anahtar Sözcükler: Bekleme, Bekleme Hattı Modeli, Simülasyon, Hızlı Yiyecek- İçecek İşletmeleri
dc.description.abstractFast food businesses is different from restaurants with features to provide quick service. Therefore, customers expectations from this type of businesses is to be provided service requests as soon as possible. Waiting line models, utilizes mathematical models and performance measures to assess and hopefully improve the flow of customers through a queuing system. With waiting line model, it is possible to reduce optimum level, the waiting problems in service systemThe aim of study, is to identify the waiting problem by anlayz of fast food sercice sistem with waiting line model and deriving some scenerio towards to mentioned problems. For the purpose, the case study, one of the qualitative, has been applied. Interwiev and documents analysis techniques, which ones of the qualitative research techniques, have been used. In the aim of determining of the data distribution, Kolmogorov- Smirnov one- sample test has been applied in SPSS package programme. System analyzed by WINQSP package programme. As a result of this analysis, in first stage of service system, service provider idle problems and in second stage, costumer waitnig problems have been determined. To solve the mentioned problems some scenarios have been derived and analyzed. According to result? appropriate scenario has been offered to business.Key Words: Waiting, Waiting Line Model, Simülation, Fast-Fooden_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleBekleme hattı (Kuyruk) modeliyle servis sisteminin analizi: Hızlı yiyecek içecek işletmesinde bir uygulama
dc.title.alternativeThe analysis of service system by waiting line model: An application in fast food restourant
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmNumerical methods
dc.subject.ytmQueuing line
dc.subject.ytmService systems
dc.subject.ytmSimulation
dc.subject.ytmFood and beverage operations
dc.subject.ytmQueue models
dc.subject.ytmFast food
dc.identifier.yokid435274
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityDÜZCE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid331742
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess