Sağlık profesyonellerinin yalın uygulamalara direncini belirlemeye yönelik bir araştırma
dc.contributor.advisor | Yıldız, Mehmet Selami | |
dc.contributor.author | Bulut, Feryal | |
dc.date.accessioned | 2021-04-30T10:53:25Z | |
dc.date.available | 2021-04-30T10:53:25Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-11-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/550332 | |
dc.description.abstract | Üretim işletmelerinde başarılı uygulamaları olan yalın üretim tekniklerinin, ülkemizde 2000 yılından sonra sağlık işletmelerinde karşılaşılan problemlerin çözümünde önemli katkıları olduğu, kurumlarda yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Örgütsel değişimi beraberinde getiren yalın uygulamalar sağlık profesyonellerinin direnci ile karşılaşmaktadır. Yalın yolculukta sağlık profesyonellerinin direncini en aza indirebilmek için ortak kurum hedeflerinin ve değişim için gerekli kültürel alt yapıyı sağlamak gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezinde görev yapan sağlık profesyonellerinin yalın uygulamalarına karşı direnç durumlarının belirlenmesidir. Bu çalışma kapsamında; literatürde benzer çalışmalarda kullanılan''Değişime Karşı Tutum Ölçeği''doğrultusunda hazırlanan anket soruları Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama Araştırma Merkezinde görev yapan 202 sağlık profesyoneline uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda; yalın uygulamaların getirisi olan sağlık merkezindeki değişimin, yönetilmesi aşamasından sağlık profesyonellerin memnun oldukları, anacak sağlık profesyonellerin performans ve ödüllendirme yönetiminden memnun olmadıkları görülmüştür. Kurum aidiyeti düşük bulunmuştur. Yalın Uygulamaları her aşamasında hizmetiçi eğitimlerin ağırlık verilmesinin olumlu sonuçlar getirdiği ortaya konulmuştur. Yalın uygulamalara karşı direnç orta düzeyde değerlendirilmiştir. | |
dc.description.abstract | It is stated that Lean production techniques which have successful applications in production plants have contributed significantly to solve the problems which occur in health institutions after 2000 in our country. Lean improvements that accompany organizational change meet with the resistance of health professionals. During this lean journey, it is needed to provide the necessary cultural infrastructure for improvement and common institutional changes in order to minimize the resistance of health professionals. The purpose of this research is to determine the resistance conditions against the lean improvements of health professionals who work in Düzce University Health Application Research Center. Within the content of this study, a survey prepared in the direction of `A Scale of Attitude Against Change` which is used in similar studies in literature was applied to 202 health professionals who work in Düzce University Health Application Research Center. As a result of the study, it is observed that health professionals are pleased with the change that lean improvement brings while they are not pleased with performance and rewarding policies. Institutional belonging is analyzed as pretty low. It is stated that giving inservice trainings in all steps of lean improvement leads to positive results. Resistance against lean improvement is determined as medium. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Sağlık Kurumları Yönetimi | tr_TR |
dc.subject | Health Care Management | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Sağlık profesyonellerinin yalın uygulamalara direncini belirlemeye yönelik bir araştırma | |
dc.title.alternative | A research of healthcare professional intended to determine the reluctance to lean improvement | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-03 | |
dc.contributor.department | Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Lean thinking | |
dc.subject.ytm | Professionalism | |
dc.subject.ytm | Health services | |
dc.subject.ytm | Health personnel | |
dc.subject.ytm | Lean management | |
dc.subject.ytm | Strength | |
dc.subject.ytm | Lean production | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.identifier.yokid | 10168863 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DÜZCE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 479025 | |
dc.description.pages | 117 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |