Yozgat il merkezinde çalışan çevre sağlığı teknisyenlerinin çalışmalarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
m ÖZET Yozgat II Merkezinde Çalışan Çevre Sağlığı Teknisyenlerinin Çalışmalarının Değerlendirilmesi Bu çalışma, 1 Temmuz 1997 - 30 Haziran 1998 tarihleri arasında Yozgat İl merkezinde yapılmıştır. Çalışmanın amacı, Gıda Kontrol ve Çevre Sağlığı Şubesi ve Sağlık ocaklarındaki rutin kayıtlan geriye dönük olarak inceleyerek, Çevre Sağlığı Teknisyenlerinin çalışmalarını değerlendirmektir. Bu amaçla, `Çevre Sağlığı Hizmetleri Kayıt Defterleri ve Aylık Çalışma Formları, Sağlık Ocaklarındaki Esnaf Muayene Kartları (EMK) ile Gıda Kontrol ve Çevre Sağlığı Şubesi'nin gıda ile uğraşan iş yerlerine yaptığı denetimlerin tutanaklarını incelenmiştir. Ayrıca, araştırma bölgesinde çalışan 22 çevre sağlığı teknisyenine mesleki görüşlerini ölçmek amacıyla 12 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırma bölgesindeki sıhhi işyerlerinin %62.5'ini, bu tür iş yerlerinin bağlı bulunduğu Sağlık ocaklarındaki görevlilerden bağımsız olarak Gıda Kontrol ve Çevre Sağlığı Şubesi elemanları denetlemektedir. Gıda Kontrol ve Çevre Sağlığı Şubesi elemanlarının gıda ile uğraşan iş yerlerine yaptığı denetimlerde; iş yerlerinin %4'ünde hiçbir eksiklik tespit edilmezken, %58.4'ünde EMK olmayan, %22.6'ında EMK'nın vizesi geçmiş, %47.3`ünde iş kıyafeti veya kişisel hijyeni uygunsuz olan işçiler çalışıyor ve %28.8'inde ise genel temizlik yetersiz gibi eksiklikler yüksek oranlarda tespit edilmiştir. Sağlık ocaklarındaki EMK'lannm %57.8'inin vize tarihi geçmiştir. Alınması gereken gıda numunesi sayısının ancak %61 alınmış ve alman bu numunelerin %6.8'i GMT'ye göre `uygun değil` çıkmıştır. Yeteri kadar bakteriyolojik ve kimyasal su numunesi alınmış ve bakteriyolojik numunelerin %34.5'i, kimyasal numunelerin ise %4.8'i uygun değil çıkmıştır. Şebeke sularında yeterli sayıda ve yerlerde klor düzeyi ölçümleri yapılmış ve bu ölçümlerin %61.8'inde klor düzeyi yetersiz bulunmuştur. Denetimlerde uygulanması gereken yaptırımlar yeterince uygulanmadığı ve ilgili birimlerle işbirliği içinde sonuçların takibinin yeterince yapılmadığı için eksik ve yetersizlikler hep aynı düzeyde bulunmaya devam etmiştir. Anahtar kelimeler: Çevre, sağlık hizmeti, teknisyen IV SUMMARY The Evaluation Of The Studies Of Environmental Health Technicians İn YOZGAT This research is carried out in Yozgat in 1 July 97- 30 June 98. The aim of this study is to evaluate the services of environmental health technicians by using routine records of Food Control and Environmental Health Unit of Provincial Health Directories and Health Centers retrospectively. Different kind of sources like `Environmental Health Record Notebook`, `Monthly Environmental Health Technicians Forms`, `Tradesman Health Examination Cards` and Control Reports were evaluated. On the other hand a questionnaire consisting of 12 questions was administered to 22 environmental health technicians in order to determine their professional ideas. In 62.5 % of the sanitary working places were inspected by Food control and Environmental Health Unit personnel independent of health centers of the region. Following the inspection of food processing and selling places by Food control and Environmental Health Unit Personnel, no deficiency was found in 4.0 % of them. 58.4 % of whom have no tradesman health examination cards and 22.6 % of them missed the last examination. 47.3 % of the workers didn't have proper wearing and hygiene.28.8 % of the places had been have inadequate general hygiene. The last control date of Tradesman health examination cards in Health Centers were past in 57.8 % of them. Just 61.0 % of food samples to be taken minimally were taken and 6.8 % of samples did not have been fit to the food consumption rules. The number of taking bacteriological and chemical water sample was adequate. 34.5 % of the bacteriological and 4.8 % of the chemical samples of water were not safe. Chlorine measuring amount and places of pipe water was adequate and the cholorine level of 61.8 % of them were inadequate. As a result it has been seen that the verbals in controls are not used and there was no cooperation with related agencies of following the results. Because of this, deficiencies and inadequateness were going on. Key words: Environment, health services, technicians T.C. YÜJKSEK.OÜ&ETIM KÜ&UUİ
Collections