Evli kadınların beslenme ve sağlık konusundaki bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Evli Kadınların Beslenme ve Sağlık Konusundaki Bilgi Düzeyleri ve Etkileyen Faktörler Bu çalışma evli kadınların beslenme ve sağlık konularındaki bilgi düzeylerini ve bunu etkileyen bazı faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kayseri Merkez Fuar Sağlık Ocağı Bölgesindeki 15-49 yaş grubu evli kadınlardan 500'ü küme örnekleme yöntemi kullanılarak araştırma grubuna alınmış, bu kadınlardan 423 'ü araştırmaya katılmıştır. Veriler, anket yöntemi ile toplanmış ve bilgisayarda değerlendirilmiştir. Ayrıca tüm sorularda, doğru yanıtlar puanlandırılarak toplam 78 puan üzerinden bilgi puanları hesaplanmıştır. Verilerin istatistiki analizinde Khi-kare ve Tek Yönlü Anova önemlilik testleri uygulanmıştır. Kadınların öğrenim düzeylerine göre bilgi puanları toplam 78 puan üzerinden karşılaştırıldığında; okul bitirmemiş kadınlar 17.1+1.12, ilkokul mezunları 26.1+0.42, ortaokul mezunları 32.4±0.68, lise ve üzeri okul mezunları ise 36.3+0.74 puan almışlardır. Kadınların öğrenim düzeylerine, sosyal güvence durumlarına, eşlerinin öğrenim düzeyine, eşlerinin işine ve ailelerinin ekonomik durumlarına göre bilgi puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunurken (P<0.01), yaş gruplarına göre bilgi puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç olarak, araştırma grubuna alınan kadınların beslenme ve sağlık konularındaki bilgileri yetersiz bulunmuştur. Anahtar kelimeler: Kadınlar, Beslenme, Sağlık Bilgisi SUMMARY The Knowledge of Married Women About the Nutrition and Health and the Affecting Factors This study has been carried out to determine the knowledge of married women about nutrition and health and the affecting factors. 500 married women ranging from 15-49 age group has been sampled from the population living in Fuar Health Center Area in Kayseri province center. From these women 423 women participated to this study. The data was collected through questionnaire method and evaluated by using computer. All of the true answers have been evaluated as a total 78 scores and knowledge scores have been calculated. For the analysis of the data the Chi-square and the one way ANOVA tests have been used. The mean knowledge score in the study group 28.5±0.40. This score was 17.1±1.12 points in women who didn't complete primary school, 26.1±0.42 points in primary school graduates, 32.4±0.68 points in secondary school and 36.3±0.74 points in high school graduates. While the difference between the knowledge scores according age groups wasn't statistically significant, the difference between the knowledge scores was statistically important according to education levels of women and their husbands, coverage of social insurance, occupation of their husbands and economic levels of families. As a result the knowledge of women in our study group about health and nutrition was insufficient. Key words: Women, Nutrition, Health knowledge
Collections