Yumurta tavuklarında yeme krom ilavesinin serum lipid düzeylerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ill ÖZET Yumurta Tavuklarında Yeme Krom İlavesinin Serum Lipid Düzeylerine Etkisi Bu çalışma, krom (Cr+3)'un yumurta tavuklarında canlı ağırlık, serum trigliserit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) ve çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL) düzeyleri üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirildi. Elli adet, 16 haftalık Hyline White 77 hattı yumurta tavuğu, 25'er hayvandan oluşan iki gruba ayrılarak bazal rasyonla ve 20 mg/kg Cr (CrCl3.6H2O) ilave edilen bazal rasyonla 12 hafta beslendi. Hayvanlardan deneme başlangıcında ve takiben 20, 24 ve 28. haftalarda alınan kan örneklerinin serumlarında trigliserit, total kolesterol, HDL, LDL ve VLDL düzeyleri ölçüldü. Deneme boyunca haftalık yem ölçümleriyle yem tüketim kayıtlan ve kan alma günlerinde yapılan tartımlarla da canlı ağırlık değişim kayıtları tutuldu. Kontrol ve deneme grupları arasında canlı ağırlık kazancı yönünden istatistiki önemde bir fark saptanmamakla birlikte, deneme grubundaki hayvanların daha fazla canlı ağırlık kazandığı ve daha az yem tükettiği saptandı. Deneme grubundaki hayvanlarda, serum trigliserit düzeyinde 24. ve 28. haftalarda, VLDL düzeyinde 20. haftada istatistiksel önemde düşüş (p<0.05) belirlendi. Serum total kolesterol ve LDL düzeyinde de hafif düşme gözlendi ancak istatistiki önemde bulunmadı. HDL düzeyinde ise istatistiki önemde bulunmayan hafif yükselme gözlendi. Sonuç olarak, yumurta tavuğu yemlerine CrCI3.6H20 formunda 20 mg/kg krom ilavesinin, yem tüketiminde %2'lik bir azalma sağladığı, serum trigliserit ve VLDL düzeylerini düşürdüğü, total kolesterol ve LDL düzeylerinde hafif azalma buna karşılık HDL seviyesinde hafif yükselme sağladığı saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Krom, canlı ağırlık, serum lipidleri, yumurta tavuğu. IV SUMMARY The Effect of Dietary Chromium Supplementation on Serum Lipid Levels in Layers This study was performed to investigate the effect of chromium (Cr+3) on live weight, serum triglycerides, total cholesterol, high density lipoprotein (HDL), low density lipoprotein (LDL) and very low density lipoprotein levels in laying hens. Fifty 16 week old Hyline White 77 strain were assigned to two groups of 25 hen each and fed either basal diet and basal diet supplemented with 20 mg/kg Cr (C1CI3.6H2O) for 12 weeks. Blood samples were taken at the beginning of the experiment and at 20, 24 and 28 weeks thereafter for serum triglycerides, total cholesterol, HDL, LDL and VLDL analysis. Feed consumption was measured weekly intervals and live weight was recorded on the blood sampling days. Although no significant differences were determined in live weight of animals between control and treatment groups, the animals in treatment group gained more weight and consumed less feed. In treatment group, statistically significant reductions (p<0.05) were determined in the levels of triglycerides at weeks 24 and 28 and in the levels of VLDL at week 20. Slight but not significant decreases were observed in total cholesterol and LDL concentrations. The concentration of HDL was slightly increased but the differences were not significant. In conclusion, supplementation of 20 mg/kg chromium as CrCİ3.6H20 to layer diets resulted in a 2% reduction in feed consumption, and lowered serum triglyceride and VLDL concentrations and slightly decreased total cholesterol and LDL levels while slighly increased HDL concentration. Key words: Chromium, live weight, serum lipids, layer
Collections