Ankara garnizonunda tüketime sunulan tavuk yumurtalarının Salmonella spp. yönünden analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, Ankara Garnizonu'nda 7 ayrı askeri birlik ve kurumların ihtiyacı için alımıyapılan yumurtaların, Salmonella spp. yönünden mikrobiyolojik kalitelerini belirlemekamacıyla gerçekleştirildi.Araştırmada 6 aylık periyot içerisinde değişik zamanlarda alınan 882 adet yumurta incelendi.İncelenen yumurtalarda izolasyon amacıyla, yumurtaların kabuk ile ak ve sarısından alınanörneklere klasik Salmonella izolasyon protokolü uygulandı.Bu sonuçlara göre; Ankara Garnizonu'nda tüketime sunulan yumurtalardan, incelenenörneklerin hiç birinde Salmonella spp. varlığına rastlanmadı. Salmonella spp.varlığının saptanmaması; üreticilerin mevcut yasal zorunlulukları yerine getirmeleri iletedarikçi firmaların TSK'nın belirlediği yumurta özellikleri şartlarına uymazorunluluğuna ve bilinçlenmelerine bağlı olabileceğini düşündürdü.Anahtar Kelimeler: Tavuk, Yumurta, Salmonella spp., İzolasyon, İdentifikasyon This study was conducted in order to identify the microbiological quality of hen eggspurchased for the need of seven military units in Ankara Garrison by examining Salmonellaspp. presence.During the six-month research period 882 egg samples, which were taken in different timeframes, were examined. Shell, yolk and albumin samples were taken out from the eggs andSalmonella isolation protocol was applied.The results showed that there was no Salmonella spp. present in the egg samples taken fromAnkara Garrison. The overall results were thought that the producers raise their awarenessand follow the statutory regulations, and suppliers comply with the hen egg requirements ofTurkish Armed Forces.Keywords: Hen, Hen?s egg, Salmonella spp., Isolation, Identification
Collections