Erzincan ili ve yöresinde bruselloz seroprevalansı ve seropozitif olguların klinik bulgularla ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Erzincan ilinde, topluma dayalı bruselloz prevalansı hakkındaki bilgi eksikliğinigidermek amacıyla planlanmış olup; çalışmanın amacı kentsel ve kırsal alanda yaşayan insanlardabruselloz seroprevalansını ve seropozitif olguların klinik bulgularla ilişkisini belirlemekti. Çalışma,kırsalda altı bölgede ve kent merkezinde bir bölgede yaşayan kişilerden basit tesadüfi örneklemeyleseçilmiş yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir. 15 yaş ve üstü 1715 kişiyle (seçilenlerin % 94.6'sı)görüşülmüş ve araştırmaya alınanların sosyodemografik özelliklerini, meslek gruplarını, hayvanuğraşılarını, süt ve süt ürünleri tüketim biçimlerini ve brusellozla ilgili olabilecek yakınmalarınısaptamak amacıyla bir anket uygulanmıştır. Yöreden toplanan 1715 serum örneğinde Rose BengalTest ve Wright Aglutinasyon Test yöntemi kullanılarak brusella antikorları ve titreleri araştırıldı. Budeğerlendirme sonucunda Rose Bengal Testi ile 1715 kişinin 83'ünde (% 4.83), WrightAglutinasyon Testi ile 85'inde (%4.96) brusella seropozitifliği saptandı. En yüksek prevalans Iliç-Kemaliye (%16.27), Kemah (%10.71) ve Refahiye'de (% 9.09) bulundu (p<0.001). Prevalanscinsiyete göre farklılık göstermemekle birlikte, erkeklerde (%5.35) kadınlardan (4.0%) dahayüksekti. Çalışmamızda, ailede bruselloz hikayesi olanlarda olmayanlara göre istatistiksel anlamlıfarklılık bulundu (p<0.001). Araştırmamızda, enfeksiyonun yaş gruplarına göre dağılımındaistatistiksel açıdan fark olmamakla beraber , prevalans 45 ve üstü yaş grubunda yüksekti. Sütkaynatma alışkanlığı ve meslek grupları seroprevalansı önemli ölçüde etkiliyordu (p<0.001). Tazepeynir, tuzsuz tereyağı, çökelik ve çiğ süt kaymağı tüketenlerde, hayvanlarla yakın temasıolanlarda, hayvanları veteriner kontrolünde olmayanlarda bruselloz görülme oranı daha yüksekti.Seropozitif kişilerde en sık saptanan yakınmalar ateş (%12.8), eklem ağrısı (%11.0), kilo kaybı(%10.8) ve halsizlikti (%10.2). Yaş grupları ile brusella seropozitifliği arasında bir ilişkisaptanmadı, süt kaynatma süresi ile seropozitiflik arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p<0.001) vebuna ek olarak, taze süt ve süt ürünlerinin tüketimi yüksekti. Wright Aglütinasyon Testi standarttest olarak alındığında Rose Bengal Testinin duyarlılığı % 91.7, seçiciliği %99.6, pozitif prediktifdeğeri %93.9, negatif prediktif değeri %99.5 olarak bulundu. Sonuç olarak, halka eğitim verilmesi,hayvanların düzenli kontrol ve aşılanmasının sağlanması, birinci basamak sağlık kuruluşlarındabruselloz tarama testi olarak Rose Bengal testinin uygulanmasının yaygınlaştırılması, tarım veveteriner teşkilatı ile işbirliği sağlanması, saha çalışmalarına önem verilmesi önerilmektedir.Anahtar kelimeler: Bruselloz, Rose Bengal Testi, Wright Aglütinasyon Testi, Seroprevalans, SütÜrünleri This investigation has been planned in order to fulfil the lack information about population-baseddata on the prevalence of brucellosis in Erzincan city. The aim of this study is to determine theseroprevalence of brucellosis and relationship between seropositive cases with clinical symptoms insubjects living in rural and central area. The study was performed in adult person selected by simplerandom sampling from individuals living in six districts from rural area and one district fromcentrum. Subjects (1715) aged between 15 and up years (94.6 % of eligible subjects) wereinterviewed and a questionnaire was employed to determine sociodemographic characteristics, jobgroups, animal-related occupations, milk and dairy product consumptions and brucellosis-relatedcomplaints. Brucella antibodies and antibody titers were investigated by using Rose Bengal Testand Wright Agglutination Test methods in 1715 serum samples collected from region. At the end ofthe evaluation, in 83 (4.83%) and 85 (4.96%) of 1715 subjects brucella seropositivity were foundwith Rose Bengal and Wright Agglutination Tests. The highest seropositivity was found in Iliç-Kemaliye (16.27%), Kemah (10.71%) and Refahiye (9.09%) (p<0.001). There was no interactionbetween sex and prevalence, although the rate was higher in males (5.35%) than in females (4.0%).In our study, the statistical significant difference was determined in subjects with family brucellosisstory compared to the others who haven?t (p<0.001). In our investigation, although there was nostatistical difference between age groups in infection seroprevalence, prevalence was higher in 45and over age group. Habit of boiling the milk and job groups were affecting on the seroprevalencerelatively (p<0.001). The prevalence was much higher among the people in close contact withanimals, the subjects whose animals weren?t under control by veterinary and those who consumedfresh cheese, unsalted butter, çökelik (skim-milk cheese) and unboiled milk cream. The mostfrequent complaints were fever (12.8%), arthralgia (11.0%), weight loss (10.8%) and malaise(10.2%) in seropositive subjects. There was no relationship between age groups and brucellaseropositivity, a significant correlation was found between milk boiling time and seropositivity andfurthermore, consumption of fresh milk and milk products was very high (p<0.001). As WrightAgglutination Test considering gold standard test, sensitivity 91.7%, specifity99.6%, positivepredictive value 93.9% and negative predictive value 99.5% of Rose Bengal Test were found. As aresult, it is recommended that the people and risk groups be educated, the animals be controlled andvaccinated regularly, the use of Rose Bengal Test as screen test be made common at first step healthunits, cooperation be done with agricultural and veterinary organizations and surveillance study betaken into account the importance.Key Words: Brucellosis, Rose Bengal Test, Wright Agglutination Test, Prevalence, Milk Products
Collections