Kayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinden toplanan tavuklardan izole edilen salmonella türlerinin antibiyotiklere duyarlılıkları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IVKAYSER YÖRES NDEK TAVUKÇULUK ŞLETMELER NDEN TOPLANANTAVUKLARDAN ZOLE ED LEN SALMONELLA TÜRLER N NANT B YOT KLERE DUYARLILIKLARIÖZETBu araştırmada, Kayseri yöresindeki kanatlı işletmelerinden toplanan, Salmonellozisenfeksiyonu şüpheli tavuklarda, Salmonella spp.'ler izole ve identifiye edilerek,etkenlerin duyarlı oldukları antibiyotik grupları belirlendi.Araştırma için, Kayseri yöresindeki 15 adet tavukçuluk işletmesinden toplanan, 473tavuk ve 105 civciv olmak üzere toplam 578 kanatlı örneği Salmonellozis yönündenincelendi. Örneklerin bakteriyolojik yoklamaları, izolasyon veSalmonellaidentifikasyonu için kullanılan rutin yöntemler ile yapıldı.ncelenen örneklerin 61 (% 10.55)'inde Salmonella spp. tespit edildi. Salmonellaspp.'lerin Salmonella polivalan ve grup spesifik antiserumları ile lam agglutinasyontestleri yapıldı ve serogrupları saptandı. zole edilen 61 adet Salmonella spp.'nin 46 (%75.40)'sı D1 serogrubunda, 15 (% 24.60)'i ise B serogrubunda bulundu. D1serogrubundaki 46 izolatın 13 (% 28.26)'ü Salmonella gallinarum, 33 (% 71.74)'üSalmonella enteritidis, B serogrubundaki 15 izolat ise Salmonella typhimurium olaraktiplendirildi. zolatlarının, 11 antibiyotiğe duyarlılıkları, standart disk difüzyon yöntemiile araştırıldı. Toplam 61 adet izolatın 12 (% 20)'si Ampisilin'e, 14 (% 23)'üNeomisin'e, 58 (% 95)'i Eritromisin'e, 61 (% 100)'i Penisilin'e dirençli bulundu.zolatların, Enrofloksasin'e 48 (% 79)'i duyarlı, 13 (% 21)'ü orta derecede duyarlı;Danofloksasin'e 55 (% 90)'i duyarlı 6 (% 10)'sı orta dereceli duyarlı; Gentamisin'e 50(% 82)'si duyarlı, 11 (% 18)'i orta dereceli duyarlı; Amoksilin'e 53 (% 87)'ü duyarlı, 8(% 13)'i orta dereceli duyarlı, Kanamisin'e 51 (% 84)'i duyarlı, 10 (% 16)'u ortadereceli duyarlı; Tetrasiklin'e 15 (% 25)'i duyarlı, 46 (% 75)'sı orta dereceli duyarlı;Trimetophrim-Sulfamethaxazol'a 53 (% 87)'ü duyarlı, 8 (% 13)'i orta dereceli duyarlıoldukları tespit edildi.Kayseri yöresindeki tavukçuluk işletmelerinde, önemli ekonomik kayıplara neden olanve halk sağlığını da yakından ilgilendiren Salmonellozis'in sorun teşkil ettiği,hastalığın tedavisinin etkili antibiyotik gruplarının belirlenerek yapılması gerektiği,Salmonella etkenleri ile kontamine tavuk eti, yumurta ve ürünlerinin de gıdazehirlenmeleri yönünden, risk faktörü olduğu sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Salmonella spp., Tavuk, Antibiyotik Duyarlılığı VANTIBIOTIC SUSCEPTIBILITY OF SALMONELLA SPP. ISOLATEDCHICKEN FROM POULTRY ENTERPRISES IN KAYSER REGIONABSTRACTIn this study, Salmonella strains were isolated and identified from suspicious chickenwith Salmonella infection in poultry establishment in Kayseri and susceptibility of thesestrains to antibiotic groups were determinated.In this study, a total of 578 chicken samples consistingof 473 chicken and 105 chicks,collected from 15 chicken enterprises in Kayseri region were examined forSalmonellosis. Bacteriological examination of samples were carried out by routinemethods ways used for isolation and identification of Salmonella. In the investigatedsamples 61 out of 578 (10.55 %) were diagnosed as Salmonella spp. Slide aglutinationtests of Salmonella spp. were performed with Salmonella polivalent and group specificantisera to determine the serogroups. Fourthsix (75.40 %) of isolated Salmonella spp.were found in D1 serogroup while 15 (24.60 %) were found in B serogroup. Thirteen(28.26 %) of 46 strains in D1 serogroup were typed as Salmonella gallinarum, 33 of 46were typed as Salmonella enteritidis. Fifteen strains in B serogroup were typed asSalmonella typhimurium. The susceptibility of isolates to 11 antibiotic were determinedby standart disc diffusion test. Out of 61 strains, 12 (20 %), 14 ( 23 %) 58 (95 %) and 61(100 %) of the strains were resistant to Ampicilline, Neomycin, Eritromycine, andPenicilline respectively. Fortheight (79 %) strains were susceptible and 13 (21 %) wereintermediately susceptible to Enroflaxacine; 55 (90 %) strains were susceptible and 6(10 %) were intermediately susceptible to Danoflaxacine; 50 (82 %) strains weresusceptible and 11 (18 %) were intermediately susceptible to Gentamycin; 53 (87 %)strains were susceptible and 8 (13 %) were intermediately susceptible to Amoxicilline;51 (84 %) strains were susceptible and 10 (16 %) were intermediately susceptible toKanamycin; 15 (25 %) strains were susceptible and 46 (75 %) were intermediatelysusceptible to Tetracycline; 53 (87 %) strains were susceptible and 8 (13 %) wereintermediately susceptible to Trimetophrim-Sulfamethoxazole.Salmonellosis which causes economical losses and closely related to public health ofimportance in poultry enterprises in Kayseri region and it was concluded that thetreatment of the disease has to be made by determination of effective antibiotic groupsand contaminated meat, eggs and egg products are risk factors for food poisining.Key words: Salmonella spp., Poultry, Antibiotic susceptibility
Collections