Sigaranın beslenme ve besin tüketimi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
SİGARANIN BESLENME VE BESİN TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİÖZETAraştırma Kayseri il merkezinde çalışan, sigara içen ve içmeyen bireylerin besin tüketimi,beslenme alışkanlıkları, beslenmeyle ilişkili antropometrik ölçümlerini belirlemek vekarşılaştırmak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyleri aynı olan sigara içen 210 kişi araştırma grubuna alınırkensigara içmeyen 210 kişi kontrol grubu olarak seçilmiştir. Araştırmanın verileri, sigaraiçmenin beslenme durumuna etkisini belirlemeye yönelik hazırlanan; 38 soru içeren anketformu ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Khi-Kareve Fisher Kesin Khi kare testi, bağımsız iki grup ortalamalarının karşılaştırılmasında iseStudent t testi kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan bireylerde sabah öğününü atlayanlar, sigara içenlerde (%12.9),içmeyenlere (%5.7) göre anlamlı olarak yüksek bulunurken, yatmadan önce yemealışkanlığı, sigara içmeyenlerde anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0.05). Sigaraiçenlerin yemekleri hızlı tüketim oranı, sigara içmeyenlere göre daha yüksektir (p<0.05).Sigara içenlerin günlük tükettikleri çay (674.4±35.27 ml) ve kahve miktarının (36.0±5.88ml), sigara içmeyenlerin tükettikleri çay (387.3±19.95 ml) ve kahve (7.5±2.86 ml)miktarından daha fazla olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sigara içmeyen bireylerin, et-yumurta-kurubaklagil, süt ve ürünleri, sebze ve meyve gruplarından her gün tüketenlerinoranı, sigara içen bireylere göre anlamlı olarak daha yüksektir (p<0.05). Günlük şekertüketimi sigara içen erkek ve kadınlarda içmeyenlere göre, tereyağı tüketimi ise sigara içenerkeklerde içmeyenlere göre daha fazla bulunmuştur (p<0.05). Sigara içen kadınlarınmeyve tüketimlerinin, içmeyen kadınlara göre düşük olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sigaraiçen kadınlarda C vitaminini yetersiz tüketenlerin oranı, içmeyenlere göre yüksekbulunmuştur (p<0.05). Sigara içen erkeklerde vücut ağırlığı, kadınlarda ise BKİ değerlerisigara içmeyenlere göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p<0.05).Sonuç olarak, sigara içmenin beslenme ve besin tüketimleri üzerine olumsuz etkileri olduğusaptanmıştır. Sigaranın sağlık ve beslenme üzerine olumsuz etkilerine yönelik önerilerdebulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Besin Tüketimi, Sigara, Sigara İçme THE EFFECTS OF SMOKING ON NUTRITION AND FOOD INTAKEABSTRACTThe study was conducted descriptively to determine and compare nutritional habits, foodconsumption level and obtain anthropometric measurements of the employed individualswho smoke and who do not smoke in the urban area of Kayseri.210 smokers were selected as control group and 210 non-smokers as study group. Thegroups were equal in age, gender and educational level. The data were collected with aquestionnaire form consisting of 38 questions in order to determine the effects of smokingon nutrition. Chi square test and Fisher Chi square test were used to evaluate the data andstudent t test was used compare means of these two independent groups.It was found that 12.9 % of the smokers skipped breakfast whereas it was 5.7 % for thenon-smokers; and the difference was statistically significant (p<0.05). Eating just beforegoing to bed was significantly less in non-smoking group (p<0.05). Eating habits weresignificantly faster for the smokers compared to the non-smokers (p<0.05). The amount ofdaily tea (674±35.27 ml) and coffee (36.0±5.88 ml) intake was high in smoking groupcompared to the amount of daily tea (387.3±19.95 ml) and coffee (7.5.0±2.86 ml) intake ofthe non-smoking group (p<0.05). The amount of daily legumes-meat-egg, milk and dairyproducts, vegetables and fruit intake was significantly higher in non-smoking groupcompared to the smoking group (p<0.05). Daily sugar intake was high for the smokingwomen and men compared to the non-smoking women and men; and butter intake washigher for smoking men compared to the non-smoking men (p<0.05). Fruit intake was lessfor smoking women compared to the non-smoking women (p<0.05). The amount ofvitamin C intake for smoking women was insufficient compared to the amount of vitaminC intake for non smoking women (p<0.05). According to the anthropometricmeasurements, weight was significantly less for smoking men, and alike the Body MassIndex values were significantly less for smoking women (p<0.05).This study revealed that smoking has negative effects on nutrition and food intake. Subjectswere advised for negative effects of smoking on nutrition and health.Key Words: Cigarette, Nutrition, Nutrient Intake, Smoking.
Collections