Postmenopozal kadınlarda keten tohumu tüketiminin antropometrik ölçümler, lipit profili ve menopozal semptomlar üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu randomize kontrollü çalısma, keten tohumunun gönüllü postmenopozal kadınlardaantropometrik ölçümler, biyokimyasal bulgular ve menopozal semptomlara etkisini belirlemekamacıyla planlanmıstır. Arastırmaya yasları 53.51±6.50 yıl olan 39 kadın alınmıs, kadınlar esitolarak rastgele üçe ayrılmıstır. Altı hafta süre ile bir gruba 20g, digerine 40g keten tohumuverilmis, diger grup kontrol grubu olarak belirlenmistir. Çalısma öncesinde bireylerin enerji vebesin ögesi tüketimleri ve enerji harcamaları saptanmıstır. Çalısma öncesi ve sonrasındakadınların antropometrik ölçümleri (vücut agırlıgı, beden kitle indeksi (BK) boy uzunlugu, belve kalça çevresi, bel/kalça oranı) belirlenmis, serum total kolesterol (TK) düsük dansitelilipoprotein (LDL) çok düsük dansiteli lipoprotein (VLDL) yüksek dansiteli lipoprotein (HDL),trigliserit ve açlık kan sekeri (AKS) düzeyleri ölçülmüstür. Ayrıca yüz yüze görüsme yöntemiile Menopoz Semptomlarını Degerlendirme Ölçegi kullanılarak menopozal semptomlarınınsiddeti ortaya konmustur. Keten tohumu tüketen her iki grupta da vücut agırlıgı, BK ve belçevresindeki azalmaların anlamlı oldugu bulunmustur (p<0.01). 20 ve 40g keten tohumutüketiminden sonra serum TK (p<0.01) ve LDL (p<0.05) düzeylerinde anlamlı azalmasaptanmıstır. Çalısma öncesinde kontrol grubunun, çalısma sonrasında ise 20g keten tohumutüketen grubun HDL düzeyindeki artıs anlamlı bulunmustur (p<0.05). Çalısma öncesinde üçgrup arasında, AKS, trigliserit ve VLDL düzeyleri arasındaki farklılıklar anlamlı olarakdegerlendirilmistir. Çalısma sonrasında ise, 40g keten tohumu tüketen grubun AKS düzeyininkontrol ve 20g grubundan anlamlı olarak düsük oldugu belirlenmistir (p<0.05). Keten tohumutüketimi her iki grupta menopozal semptomlarının sıklıgı ve siddetinde azalma saglamıstır(p<0.01). Keten tohumu tüketiminden önce menopoz semptomlarından alınan puanlar açısındangruplar arasında anlamlı farklılık saptanırken (p0.05), çalısma sonrasında farklılıklar önemsizbulunmustur. Bu çalısma sonucunda postmenopozal kadınlarda 20g keten tohumu tüketimininantropometrik ölçümler, lipid profili ve menopozal semptomları azalttıgı, ancak kontrol grubuile anlamlı farklılık olusturmadıgı belirlenmistir. This randomized controlled study was performed to determine the effects of flaxseed onanthropometric measurements, biochemical findings and menopausal symptoms in voluntarypostmenopausal women. Thirty nine women with the mean age of 53.51 ± 6.50 years weredivided into three equal groups. During a six week period, subjects consumed 20g or 40gflaxseed/day and the other group was defined as control. At baseline energy and nutrient intakeand energy expenditure of the subjects were determined. The anthropometric measurements(body weight, body mass index (BMI), height, waist and hip circumferences, waist/hip ratio)were measured as well as serum total cholesterol (TC), low density lipoprotein (LDL), very lowdensity lipoprotein (VLDL), high density lipoprotein (HDL), triglyceride and fasting bloodglucose levels before and after the study conducted. The severity of the menopausal symptomswas determined using Menopouse Rating Scale (MRS) by a face to face interview. A significantdecrease in body weight, BMI and waist circumference were found for both flaxseed consumedgroups (p<0.01). After consuming 20g and 40g flaxseed/day, serum TC (p<0.01) and LDL(p<0.05) levels were significantly decreased. A significant increase of HDL levels for controlgroup at baseline and for 20g flaxseed/day group at the end of the study were determined(p<0.05). There were significant differences of fasting blood glucose, triglyceride and VLDLlevels between 3 groups. At the end of the study, fasting blood glucose levels of 40gflaxseed/day group were significantly lower than both controls and 20g flaxseed/day groups(p<0.05). Flaxseed provided a decrease in menopausal symptoms and their severities for bothflaxseed consumed groups (p<0.01). Before flaxseed consumption there were a significantdifference (p0.05) in terms of MRS points among the study groups, but after the flaxseedconsumption the differences were not significant. The result of this study have shown thatconsumption of 20g flaxseed/day reduced anthropometric measurements, lipid profile andmenopausal symptoms in postmenopausal women while no effect of controls
Collections