Meyan kökü(Glycyrrhiza glabra)ve karanfil(Syzygium aromaticum) baharatlarından elde edilen ekstraktların invitro antioksidan özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu araştırmada deney materyali olarak dünya çapında ve ülkemizde yaygın kullanım gösteren baharatlardan karanfil ve meyan kökü isimli türler antioksidan aktivite, fenolik bileşik miktarı ve indirgeme yetenekleri yönünden araştırılması.Materyal ve Metot: Baharat örneklerinin her bir türünün su, etanol-su ve metanol ektraktları literatüre uygun yöntemler kullanılarak elde edildi.Bulgular: Antioksidan aktivite düzeylerinin, karanfil ve meyan kökü etanol-su ekstraktlarında en yüksek antioksidan aktivite olduğu tespit edildi. Ekstraktların toplam fenolik bileşik miktarları ve indirgeyici güçlerinin yine en yüksek etanol-su ekstraktlarında olduğu gözlendi. Sonuç: Deney materyali olarak kullanılan baharat türlerinin sahip oldukları antioksidan potansiyel, fenolik bileşik miktarları ve indirgeme yetenekleri gözönüne alınarak, çeşitli in vivo ve in vitro biyolojik aktivite çalışmalarında öncelikli olarak değerlendirilebilecekleri kanaatine varıldı. Aim. In this research; as experiment material, also spices such as Syzygium aromaticum and Glycrrhiza glabra widespread using in our country were investigated. The water, ethanol-water and methanol extracts of each type of spices samples were produced using appropriate methods according to literature. Material and Method. We determined the antioxidant activities, phenolic compound amounts and reducing powers of these extracts. Results were presented to compared with control groups, were discussed as comperative with literatures.Results. The antioxidant activity assay showed that it is the highest levels in ethanol-water extracts of Syzygium aromaticum and Glycrrhiza glabra. Our results; of reducing power assays and total phenolic compounds showed the highest levels in ethanol-water extract of Syzygium aromaticum and Glycrrhiza glabra extracts. Conclusion. As a result; in this study, the all of species spices which we used as experimental material, demonstrated potentially antioxidative properties. Further, these results will be primarily developed leading to biological activity studies.
Collections