Sigara içen ve içmeyen kronik periodontitisli ve periodontal açıdan sağlıklı bireylerin dişeti oluğu sıvısı, tükürük ve dişetinden alınan örneklerde melatonin, myeloperoksidaz, 8-HYDROXY-2`-deoxyguanosine, ısı şok proteinleri 60-70 değerlerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı; kronik periodontitisli ve periodontal açıdan sağlıklı bireylerin DOS, tükürük ve dişetinden alınan numunelerde sigaranın MLT, MPO, 8-OHdG ve HSP 60-70 düzeyleri üzerine muhtemel etkilerinin değerlendirilmesidir.Materyal ve Metot: Çalışma protokolü gereği her biri 15 katılımcıdan oluşan 4 grup oluşturuldu; periodontal olarak sağlıklı ve sigara içemeyen grup (P-S-), periodontal olarak sağlıklı ve sigara içen grup (P-S+), kronik periodontitisli ve sigara içmeyen grup (P+S-) ile kronik periodontitisli ve sigara içen grup (P+S+). DOS, tükürük ve dişeti örnekleri alınmadan önce klinik periodontal parametreler kaydedildi. MLT, MPO, 8-OHdG, HSP 60-70 düzeyleri biyokimyasal ve histopatolojik olarak ölçüldü.Bulgular: En yüksek MPO, 8-OHdG, HSP 60-70 düzeyleri ile en düşük MLT düzeyleri (P+S+) grubunda tespit edildi. En yüksek MLT düzeyi ise (P-S-) grubunda gözlendi. Sigara kullanımı ve kronik periodontitisin biyokimyasal ve histopatolojik parametreleri benzer şekilde etkilediği tespit edildi. Sonuç: KP'nin oksidatif stres ile ilişkili parametrelerde anlamlı düzeyde farklılık oluşturduğu gözlendi. Sigara kullanımının genel olarak periodontal sağlıklı bireylerde parametrelerde belirgin bir değişime yol açtığı, periodontitisli gruplarda ise bu değişimin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Bulgularımız, sigara içmenin periodontal hastalıkların patogenezinde rol alan oksitatif parametreleri olumsuz yönde etkileyerek periodontitis gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Isı şok proteinleri 60-70, kronik periodontitis, melatonin, myeloperoksidaz, oksitatif stress, sigara, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine. Aim: It was aimed in this study to evaluate the possible effects of smoking on the levels of MLT, MPO, 8-OHdG, HSP 60-70 in samples in samples taken from the gingival cavity fluid (GCF), saliva and gingival tissue in healthy individuals and chronic periodontitis patients.Material and Method: 4 groups of 15 applicants were formed in accordance with the research protocole as follows; periodontally healthy nonsmokers (P-S-), periodontally healthy smokers (P-S+), nonsmoker periodontitis patients (P+S-) and smoker periodontitis patients (P+S+). Clinical periodontal parameters were recorded before taking the GCF, saliva and gingiva samples. MLT, MPO, 8-OHdG and HSP 60-70 levels were measured biochemically and histopathologically. Results: The highest MPO, 8-OHDG, HSP 60-70 levels and the lowest melatonin levels were recorded in the (P+S+) group. The highest MLT levels were measured in the (P-S-) group. It was found that smoking and chronic periodontitis have similar effects on the biochemical and histopathological parameters.Discussion: Chronic periodontitis causes a significant difference on the parameters connected with oxidative stress. For periodontally healthy applicants, smoking leads to statistically significant changes on the parameters in general; while the change was found insignificant in the groups with periodontitis patients. Findings of this study reveal the role of smoking on the development of periodontitis, due to negatively affecting the parameters linked to oxidative stress, that are crucial in the patogenesis of periodontal diseases.Key Words: Chronic periodontitis, heat shock proteins 60-70, melatonin, myeloperoksidaz, smoking, 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine.
Collections