Yumurta tavuğu rasyonlarına vitamin E ve selenyum ilavesinin kan ve yumurta antioksidan enzimler üzerine etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Yumurta tavuğu rasyonlarına Vitamin E (Vit-E ) ve organik selenyumun(OS) tek başına ve kombine (Vit-E+OS) olarak ilavesinin serum, yumurta akı (YA) ve yumurta sarısındaki (YS) Glutatyon peroksidaz (GSH-Px), katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri ile malondialdehit (MDA) düzeyleri üzerine etkilerini araştırmaktır.Materyal ve Metot: Çalışmada, 24 haftalık yaşta 96 adet beyaz Lohman yumurta tavuğu, her biri altı alt gruptan olmak üzere eşit sayıda 4 gruba ayrıldı. Gruplar sırasıyla bazal yem (Kontrol), bazal yem + 250 mg / kg Vit-E (Deneme-I), bazal yem + 0,9 mg/ kg OS (Deneme-II) ve bazal yem + 250 mg / kg Vit-E + 0,9 mg/ kg OS (Deneme-III) içeren rasyonlarla 12 hafta beslendi. Yem ve su ad libitum olarak sağlandı. Deneme sonunda, her gruptan alınan kan ve yumurta örneklerinde; GSH-Px, CAT, SOD enzimlerin aktiviteleri ve MDA düzeylerinin analizleri, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalında yapıldı.Bulgular: Serum, yumurta sarısı ve yumurta akındaki enzim aktiviteleri deneme grupları, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, istatistiki olarak önemli derecede artarken (p<0.05), MDA düzeyinin istatistiki olarak önemli derecede azaldığı (p<0.05) belirlendi.Sonuç: Yumurta tavuğu rasyonlarına Vit-E ve OS ilavesinin antioksidan enzim aktivitelerini artırdığı ve MDA düzeyini düşürdüğü, bu nedenle rasyonlara OS ve Vit-E nin birlikte veya ayrı ayrı ilavesinin yararlı olacağı tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzimler, kan, yumurta numuneleri Aim: To research the effects of the supplement of Vitamin E (Vit-E) and organic selenium (OS) to laying hen rations separately and in a combined (Vit-E+OS) manner onglutathione peroxidase (GSH-Px), catalase (CAT) superoxide dismutase (SOD) enzymes activities and malondialdehyde (MDA) levels in the serum, albumen and yolk of the egg. Material and Method: 24 weeks old 96 white Lohman laying hens were divided into 4 equal groups each of which was composed of six subgroups. The groups were respectively fed with the rations that consisted of basal forage (Control), basal forage + 250 mg / kg Vit-E (Trial-I), basal forage + 0,9 mg/ kg OS (Trial-II) and basal forage+ 250 mg / kg Vit-E +0,9 mg/ kg OS (Trial-III) for 12 weeks. Forage and water were provided as ad libitum. At the end of the experiment, in the samples of the blood and egg; the analyses of the GSH-Px, CAT, SOD enzymes activities and MDA levels were made at Atatürk University Faculty of Veterinary Medicine Department of Biochemistry.Results: Enzymes activities in serum and egg samples compared to treatment groups control group serum, albumen and yolk of the egg significantly increased (p<0.05) and MDA level was significantly decreased (p <0.05) were determined.Conclusion: For the antioxidant enzymes GSH-Px, CAT, SOD level to raise and to reduce the MDA, OS and Vit-E that the addition of a necessary and sufficient additional to be detectedKey Words: Antioxidant enzymes, blood, egg samples
Collections