Sıçanlarda intraperitoneal adropin uygulamasının besin alımı üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Beslenme davranışı, hipotalamik alandaki bazı nöronlar ve hormonal sinyaller ile kontrol edilmektedir. Adropin, enerji homeostazı ile ilişkili gen tarafından kodlanan anoreksik etkileri tanımlanmış peptit yapıda bir hormondur. Bu çalışmada adropin hormonunun, beslenme davranışı üzerine etkileri bazı hormon düzeyleri, hipotlamik nöron ekspresyonları ve çeşitli metabolik parametreler ile gıda tüketimi/kilo alımı/total su tüketimi ölçülerek araştırılmıştır.Materyal ve Metot: Çalışmada 40 adet Wistar albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar eşit olarak 4 gruba (n=10) ayrıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı, sham grubuna adropin çözücüsü verildi. Tedavi gruplarına ise 4 µg/kg ve 40 µg/kg dozlarda intraperitoneal adropin uygulandı. Çalışma 10 gün sürmüştür ve 11. gün hayvanlar dekapite edilerek ilgili dokular toplanmıştır.Bulgular: Adropin uygulanan gruplarda serum örneklerinden ölçülen adiponektin, leptin ve PYY azalırken ghrelin, GLP-1 ve T3 düzeyleri arttı. OKS, TSH, T4 ve insülin düzeylerinde önemli değişikler saptanmadı. Gıda alımı ile ilişkili nöronların ekspresyonuna bakıldığında gruplar arasında önemli bir fark belirlenmedi. İlaç uygulanan gruplardaki hayvanlarda kilo kaybı, besin ve su tüketimde azalmalar bulundu. Adropin uygulaması glukoz ve trigliserit düzeyini azaltırken HDL düzeyini arttırmıştır. LDL ve kolesterol düzeyleri değişmemiştir. Sonuç: Sonuçlarımız, adropin hormonunun beslenme davranışı ile ilgili merkezi ve periferal sinyaller üzerinde etkileri olduğunu gösterdi. Purpose: Food intake is controlled by various neurons and peripheral signals in hypothalamic area. Adropin has a peptide structure, which is secreted by the gene associated with energy homeostasis, and its anorexic effects have been defined previously. In this study, the effects of adropin hormone on food intake behavior were investigated by checking the levels of some hormones, hypothalamic neuron expressions and various metabolic parameters, and, also by measuring the food consumption/weight gain/total water consumption. Material and Method: Forty (40) Wistar Albino male rats were used in the study. The rats were separated into 4 equal groups (n=10). The control group did not receive any applications; and the sham control group was given adropin-dissolvent. Adropine was administered intraperitoneally to the treatment groups at doses of 4 μg / kg and 40 μg / kg. The study lasted 10 days. On the 11th day, the animals were decapitated, and relevant tissue samples were collected.Findings: The adiponectin, leptin and PYY levels were measured from the serum samples in the group to which adropin was applied, and it was determined that these levels were decreased; and ghrelin, GLP-1 and T3 levels increased. No significant changes were detected in OKS, TSH, T4 and insulin levels. When the neuron expressions associated with food intake were evaluated, it was determined that there were no significant differences between the groups. In the animals which received adropin, there were decreases in food and water consumption, and in body loss. Applying adropin decreased the glucose and triglyceride levels, and increased the HDL level. LDL and cholesterol levels did not change.Result: According to our results, adropin hormone has effects on nutrition behavior, on the center that is relevant to nutrition, and on peripheral signals.
Collections