Saman, arpa ve fiğin propiyonik asit ile muamelesinin in vitro gaz ve metan üretimi ile yem değeri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Saman, Arpa ve Fiğin Propiyonik Asit ile Muamelesinin İn Vitro Gaz ve Metan Üretimi ile Yem Değeri Üzerine EtkisiAmaç: Bu araştırma, ruminant beslemede yaygın olarak kullanılan buğday samanı, arpa ve adi fiğ tane yemlerine belirli seviyelerde ilave edilen propiyonik asidin (%0, %1, %2, %3) in vitro ortamda metan gazına olan etkisini tespit etmek için yapılmıştır.Metaryal ve Metot: İn vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan rumen sıvısı 2 yaşlı 2 baş ivesi koçtan temin edilmiştir. Farklı seviyelerde propiyonik asit ilave edilmiş deneme yemleri in vitro gaz üretim tekniği ile 24 saatlik inkubasyona bırakılmıştır. İn vitro gaz üretim tekniği ile 24 saat içerisinde açığa çıkan toplam gaz miktarı bilgisayar destekli metan gazı ölçüm cihazına özel bir düzenekle enjekte edilerek metan gazı oranları ölçülmüştür. Ayrıca her bir deneme grubundaki organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyon düzeyi (NEL)'ne ait veriler SPSS paket programında varyans analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Buğday samanına ilave edilen propiyonik asidin, total gaz (ml/200mg KM) hacmini, CH4 hacmini ve OMS'ni düşürdüğü ancak yüzde olarak metan gazında bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Öğütülmüş arpa ve adi fiğ tanesine ilave edilen farklı seviyelerde (%0, %1, %2, %3) propiyonik asidin ise in vitro sindirilebilirlik ve metan üretimi üzerine bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Buğday samanına ilave edilen propiyonik asidin toplam gaz ve metan hacmini düşürmesinin söz konusu yemin OMS'den etkilenmesinden kaynaklandığı, bu nedenle sunulan araştırmada kullanılan propiyonik asidin CH4 gazını azaltmak amacıyla kullanılmasının gerekli olmadığı sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: İn vitro gaz üretimi, Kaba yem, Metan, Propiyonik asit, Yem değeri The Effect of Propionic Acid on In Vitro Gas Production, Methane Production, and Feed Quality in Hay, Barley Grain, and Vetch Grain.Aim: The aim of this study was to determine the effect of propionic acid (0%, 1%, 2%, 3%) added to wheat straw, barley and adifgh grain feeds which are widely used in ruminant feeding on methane gas in vitro.Material and Method: The rumen fluid used in in vitro gas production technique was obtained from 2 Awassi Rams, 2 years old. Experimental feeds with different levels of propionic acid were allowed to incubate for 24 hours by in vitro gas production technique. Methane gas ratios were measured by injecting the total amount of gas released by the in vitro gas production technique into a computer assisted methane gas meter with a special device. In addition, data on organic matter digestibility (OMS), metabolic energy (ME) and net energy lactation level (NEL) in each experimental group were analyzed by variance in SPSS package program.Results: Propionic acid added to wheat straw decreased total gas (ml / 200mg KM) volume, CH4 volume and OMS, but had no effect on methane gas as a percentage. Propionic acid at different levels (0%, 1%, 2%, 3%) added to ground barley and common vetch had no effect on in vitro digestibility and methane production.Conclusion: Propionic acid added to wheat straw decreases the total gas and methane volume because the feed is affected by OMS. Therefore, it was concluded that propionic acid used in the present study is not necessary to reduce CH4 gas.Key words: Feed value, Invitro gas production, Methane, Propionic acid, Roughage
Collections