Kültür endüstrisi bağlamında yemek kültürü eleştirisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın temel amacı yemek kültürünü, Frankfurt Okulu üyeleri tarafından ortaya atılarak geliştirilen kültür endüstrisi kavramı bağlamında eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. Bu bağlamda çalışmanın kavramsal çerçevesini kültür endüstrisi oluştururken merkezini öncelikle biyolojik bir gereklilik, sonrasında ise sosyal, psikolojik ve kültürel bir gösterge olarak yemek kültürü oluşturmaktadır. Literatür taraması yöntemiyle hazırlanan çalışmada, yemek kültürünün kültür endüstrisi aracılığıyla özgünlüğünü yitirmesi, kapitalizmin çağdaş formalarından biri haline gelerek metalaşması konu edilmektedir.Giriş ve sonuç bölümleri hariç üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümü; kültür olgusu, bu olgunun farklı alt görünümleri ve kültürün endüstrileşmesini konu alan kültür endüstrisi kavramına yoğunlaşmıştır. İkinci bölümde; kültürün bir parçası olarak yemek kültürü ele alınarak tarihsel, mitsel, kültürel ve toplumsal boyutlarıyla anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; yemek kültürü olgusu, kültür endüstrisi bağlamında Frankfurt Okulu üyelerinin en çok eleştirisine maruz kalan noktalar üzerinden ele alınarak tartışılmıştır The aim of this research is to evaluate meal culture in perception of cultural industrial concept suggested by the members of Frankurt school. In this perception while cultural industry is forming the conceptual draft of the research, meal culture that is firstly a biologic neccesity and then a social, physilogic, and cultural sign forms. In the research that was prepeared with literary browsing, It is discussed that the meal culture loses its originality via cultural industry and materializes by becaming one of the contemporary forms of capitalizm.Except introduction and conclusion the first chapter of the thesis which consists three chapters focuses on cultural phonemonen, the different sub- appearences of it and the concept of industry which comes up the industriliazition of culture. In second chapter, the meal culture as a part of culture is handled in historical, mhytic, cultural, and social dimensions. In third chapter the meal culture phonemenon is discussed in perception of cultural industry by handling the most criticized points of the members of Frankurt school.
Collections