Gebeliğin son döneminde farklı düzeylerde yemlemenin koyunları canlı ağırlığına, kuzuların doğum ağırlığı, büyüme ve yaşama gücüne etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
70 - BÖLÜM 6 : ÖZET Merinos, Morkararaan ve Ivesi koyunlarına gebeliğin son döneminde 4-00 ve 800 gr ek konsantre yem vermenin, kuzuların doğum ağırlığı, 7, 30, 45 günlük ve sütten kesim ağırlığı ile yaşama gücüne etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubuna günde 2 kg Kuru Çayır Otu (KÇO), yemle me gruplarından birisine 1.6 kg KÇO + 0.4 kg ek konsantre yem, diğerine ise 1.2 kg KÇO + 0.8 kg ek konsantre yem düşecek.. şekilde yemleme yapılmıştır., Konsantre yemin # 15-03 sindirilebilir ham protein, % 71.27 TSBM (3148 Kkal/ kg sindirilebilir enerji) ihtiva etti ği hesaplanmıştır*. Ele alınan verim özellikleri üzeninde deneme grupları, ırk, yaş ve bunlar arasındaki interaksiyonlar; kuzu verim özel liklerinde bunlara ek olarak, kuzuların doğum şekli (tekiz-ikiz) ve cinsiyeti gibi faktörlerin etkileri en küçük kareler metodu ile incelenmiştir. Denemeye bütün gruplar yaklaşık 64- kg ile başlamış olup, I., II. ve III. deneme gruplarında doğumdan hemen sonraki dene me sonu ağırlıkları sırasıyla 57 »5» 62:2, 63.6 kg olarak tesbit edilmiştir. Aynı gruplarda deneme süresince ağırlık kaybı -6.9» -2.3, -0.7 kg olmuştur. Deneme süresince Merinos, Morkaraman ve Ivesiler sırasıy la -5*7* -2.3» -2.0 kg ağırlık kaybetmişlerdir. Merinosların ağırlık kaybı diğer iki ırktan daha yüksek olmuştur(P<.01). Ek konsantre yem verilen gruplarda ağırlık kaybı kont rol grubuna göre çok önemli düzeyde azalmıştır(P<.01). Doğum ağırlığı I., II.,ve III. yemleme gruplarında sıra sıyla 4.12, 4.52, 4.9i kg olarak tesbit edilmiştir. Her üç grup arasındaki varyasyon çok önemli bulunmuştur (P<. 01). Aynı yemleme gruplarında 7 günlük ağırlıklar sırasıyla 5.77, 6.48, 6.89 kg ; 30 günlük ağırlıklar 9-90, 11.0, 11.38 kg; 45 günlük ağırlıklar 11.78, 12.65, 14.30 kg ; sütten kesim ağır lıkları 14.65, 15.73, 16.69 kg olarak tesbit edilmiştir.- 71 - Sütten kesime kadar bütün dönemlerde ek konsantre yem verilen gruplarda canlı ağırlık, kontrol grubuna göre çok önem li (P^.Ol) düzeyde daha fazla olmuştur. Kesif yem grupları ara sındaki fark da genellikle önemli (P<.05) bulunmuştur. îvesilerin ağırlığı bütün dönemlerde diğer iki ırktan çok önemli (P<.01) derecede daha düşük olmuştur. İncelenen bütün dönemlerde ikizler tekizlerden, dişiler erkeklerden, 2 yaşlı. analardan doğan kuzular diğer bütün yaş lardan çok önemli (P<.01) derecede daha düşük ağırlığa sahip olmuşlardır. Merinos, Morkaraman ve îvesilerde ölüm oranları sırasıy la 7- günde # 5.88, 0.00, 0.00 ; 30. günde % 11.76, 1.02, 0.00; 45. günde % 15.68, 2.04, 0.00 ; sütten kesimde % 17.65, 2.04, 0.00 olarak bulunmuştur. Kontrol grubu, II. ve III. gruplarda ölüm oranı sırasıy la 7- günde ft> 1.5, 3.4, 0.0 ; 30. günde # 4.6, 6.7, 0.0 ; 45. günde % 6.2, 10.1, 0.0 ; sütten kesimde % 6.2, 10.1, 1.4 olarak belirlenmi şt ir. Yetersiz beslenmeden dolayı ölüm oranı 7« günde kontrol grubu, II. ve III. yemleme gruplarında sırasıyla % 1.54-j 3.39, 0.00 ; sütten kesimde % 6.15, 3.39, 0.00 olarak tesbit edil miştir. Ek konsantre yem verilmesiyle yetersiz beslenmeden kay naklanan ölümler azalmıştır. - 72 - SUMMARY Altogether 170 ewes, 2 to 7 years old, of the Merino, Red Karaman, Awassi ewes and their 195 lambs were used to compare the effect of three different levels feeding during late pregnancy on ewe and lamb performance. The ewes were fed daily dry forage (DF), 1.6 kg DF + 0,4 kg concentrate, 1.2 kg DF + 0.8 kg concentrate during the last 4-8 weeks before expected lambing. The ewes weren't synchroni zed.After lambing all ewes and their lambs were fed according to present traditional feeding systems. The effect of three different level of feeding at the late pregnancy on the lamb birth weight, 7«, 30., 45. days and weaning weight and lamb survival were investigated at the Agricaltural Faculty Farm in the Atatürk University in 1987. Concentrate feed were mixed as follows : #.,50.5 barley, #10.0 wheat, # 16.8 soybean meal, #15.0 wheat bran, #7.0 molasses, # 1.0 salt, # 0.1 mineral mixture, # 0.1 vitamin mixture. This ration had a digestible crude protein content of # 15.03 and energy value of about 2581 kkal MEAs DM. The group which was given 1.2 kg DF + 0.8 kg concentrate were formulated so the level of crude protein of the Agricul tural Research Council (A.R.C.,1980) recommended requirements for a 64 kg ewe during late gestation. The production traits of ewes were analysed with regard to the main effects like breed, age, experimental groups and the two way interactions through the method of least-square, some additional effects of like type of birth of lamb and sex the factors were included in the model for the analysis of the lamb traits. The starting weights of all the experimental groups were approixmately 64 kg. The final weights (after just birth) of control, group II and group III were 57«5, 62.2, 63.6 kg ; the changes in live weight of the ewes during late pregnancy were -6.9,-2.3, -0.7 kg respectively. Changes in live weight between starting and just 'after lambing of the groups II and III were significantly different- 73 - from each other (P<.05). The live weight change of group II and group III were significantly better than that of control group (P<.01). During the experimental period Merino, Red Karaman and Awassi ewes lost 5»7, 2.3, 2.0 kg respectively. The birth weights for the control, group II and group III were determined as 4.12, 4.52, 4.91 kg respectively. There were significantly variation among all of the feeding groups (P<.01). At the same level of feeding groups, the weight taken in the following periods were as follows ; at 7 days 5 «77» 6.48, 6.89 kg ; at 30 days 9-90, 11.0, 11.38 kg ; at 45 days 11.78, 12.65, 14.30 kg ; at weaning period 14.65, 15-73, 16.69 kg respectively. The weights of the lambs fed 400 and 800 gr of supplementary concentrated feed were higher than those of lambs of control group up to weaning period(P<.01). There were also significant differences between group II and group III in lamb weights up to weaning period(P<.05). The weight of Awassi lambs had significantly lower than those of the lambs from the other two breeds in all the periods (P<.01). The effect of sex and birth type were found statistical ly significant for the birth, 7.,30.,45., days weights and at the weaning period (P<,.01).Female lambs, the lambs of 2-year old ewes and the twin lambs had less weight than the male lambs of all age groups and single lambs up to weaning period (P<#01). Mortality were obtained for Merino, Red Karaman, Awassi lambs at 7 days % 5.9, 0.0, 0.0; at 30 days # 11.8, 1.0, 0.0; at 45 days #6.2, 10.1, 0.0; at weaning % 17.7, 2.0, 0.0. Total mortality for the control, II. and III. experimen tal groups determined at 7 days were # 1.5, % 3.4, # 0.0 : at 30 days # 4.6, % 6.7, % 0.0 ; at 45 days % 6.2, #10.1, % 0.0 ; at weaning period #6.2, #10.1, # 1.4 respectively. The lamb mortality values due to the starvation of the control, groups II and III determined at 7 days were # 1.54, #3.39, # 0.00 ; at weaning period # 6.15,# 3.39, # 0.00. respectively.
Collections