Damızlık gökkuşağı alabalıklarında (Salmo gairdnerii R.) optimum yemleme düzeyinin tesbiti üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışma damızlık Gökkuşağı alabalıklarında optimum yemleme düzeyi ve farklı yemleme düzeylerinin (canlı ağırlık artışlarının %0.5, %1.5 ve % l'i) canlı ağırlık artışı, yem değerlendirme ve yaşama gücü üzerindeki etkileri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü ` Yavru Alabalık Üretim ve Araştırma Ünitesi`nde yapılmıştır. Balıklar iki haftada bir tartılmış ve araştırma beşbuçuk ay sürmüştür. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi sıralanabilir. 1. Bütün gruplar için ortalama canlı ağırlık artışları 257.2±4.8 gr'dan 437.4±23.5 gr'a ulaşmıştır. 2. Canlı ağırlıklarının % 0.5, % 1.5 ve % l'i düzeylerinde yem verilen gruplarda canlı ağırlık artışları sırasıyla 157.5±24.7, 211.1±24.5 ve 172.0±4.2 gr olmuştur. Yemleme seviyelerinin hiç biri canlı ağırlık artışlarına istatistiki olarak etkili olmamıştır (P>0.05). 3. Bütün gruplar için yem değerlendirme katsayısı 2.56±0.83, olarak hesaplanmıştır. Fakat bu değerler canlı ağırlıklarının % 0.5, % 1.5 ve % l'i kadar yem alan gruplarda sırasıyla 1.67±0.2, 3.32+0.3 ve 2.68±0.0, bulunmuştur. Farklı yemleme düzeyleri yem değerlendirmeyi istatistiki olarak önemli derecede etkilemiştir (P<0.05). En iyi yem değerlendirme canlı ağırlığı % 0.5 'i kadar yem verilen grupta bulunmuştur. 4. Balıklarda yaşama güçleri bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir.11 Bu bulgulara göre bizim deneme şartlarımızda damızlık Gökkuşağı alabalıklarına düşük su sıcaklıklarında (7-8°C), canlı ağırlıklarının % 0.5-1* i düzeyleri arasında yem verilmesi gerektiği kanısına varılmıştır. Ill SUMMARY This study was carried out to determine the optimum feeding levels the effects of the different feeding levels (0.5, 1.5, 1.0 % the live weight of fish) on the weight gain, feed efficiency and survival rate of Rainbow broodstock fish (Salmo gairdnerii, R.). This experiment was completed at the Trout Hatchery Center of the Department of the Fishery Science, College of Agriculture. The fish were weighted once a two weeks and the research lasted total of 5.5 months. According to the results obtained from this study; 1. The avarage live weight gains of fish at all of groups reached from 257.2±4.8 to 437.4±23.5 grams. 2. The avarage live weight gains were 157.5±24.7 gr, 211.1±24.5 gr, and 172.0±4.2 gr, at the feeding levels of 0.5 %, 1.5% and 1.0 % of the live weight of fish, respectively. But none of the feeding levels have significantly effected (P>0.05) on the live weight gain. 3. The average feed ef f iency number for all groups was calculated 2.56+0.83; but these values were found as 1.67±0.2, 3.32±0.3 and 2.68±0.0 at the feeding levels of 0.5 %, 1.5 %, 1.0 %, respectively. The feeding levels have significantly effected (P<0.05) the feed eff iency. The best feed efficiency was obtained at 0.5 % feeding level. 4. The survival rates of fish were occured the same for all groups. It has been concluded that the optimum feeding levels are between 0.5-1.0 % of the live weight of fish at low water tempareture (7-9°C) in our experiment conditions.
Collections